Skordalia, stevige knoflooksaus

 foto: Grieks dromen

Skordalia is een stevige knoflook saus komt van het Griekse woord skordó, dat knoflook betekent. Niet te verwarren met die andere beroemde dip de tzatziki, gemaakt van yoghurt, knoflook en komkommer. Deze populaire saus wordt in Griekenland op vele wijzen bereid, met geurige verse knoflook. Als metgezel van vlees, groenten of brood. Of bij een eitje. In de Griekse keuken maakt men veel gebruik van knoflook. Mensen kweken het zelf in hun tuinen of in potten. Verse knoflook is zoet en zacht. Ik maak de skordalia af met een beetje dragonazijn. Glaasje ouzo erbij, warm brood. Ogen dicht en dromen over de Cycladen.

Nodig:

6 tenen knoflook
2 sneden oud witbrood zonder korst
100 g blanke amandelen
1 beker melk
1,5 dl olijfolie
2 el citroensap
2 el dragonazijn
peper en zout
1 tl suiker

Bereiding:

Knoflook pellen en fijn snijden. De amandelen fijnhakken. Het brood in wat melk laten weken en uitknijpen
Doe het brood, de amandelen, knoflook en olie in een smalle kom doen en pureer het met de staafmixer. Traditioneel wordt deze saus gemaakt in een vijzel. Voeg peper en zout toe. Maak de saus af met wat azijn, suiker en citroensap. Serveer de skordalia met wat warm brood.

2 antwoorden op “Skordalia, stevige knoflooksaus”

Geef een reactie

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten