Word een serieuze burgerarchitect. In Gereons Keuken Thuis ligt Het Burger Boek van de Duitse kookboekschrijver Martin Kintrup. Van origine is Kintrup landbouwecoloog, maar duurzaam eten en foodstylen zijn grote passies van hem. Bij onze Oosterburen is Martin Kintrup geen onbekende auteur, Dat zou met dit origineel vormgegeven en geschreven kookboek ook bij ons weleens kunnen veranderen. Al 15 jaar lang hebben voor de schrijver streetfoodmarkten en foodtrucks een enorme aantrekkingskracht. Dus een boek over de hamburger moest er komen. Want zo stelt Kintrup: dit fastfood heeft zijn hap, slik en weg imago allang verloren. Van snelle hap tot eten met een twist. Het Burger Boek maakt van de burger-aficionado een heuse architect. In de steigers zetten dus die hap, (dat laatste is wat oneerbiedig) want de schrijver neemt je mee in 70 recepten met klinkende namen, wijn- en spijstips en de bijbehorende zelf te maken ingrediënten, waarmee je je burger aankleedt. Zie het als het bouwen van een huis. Eerst de fundering en het dak in de vorm van een broodje. Dan in de vorm saus de kit en vloerbedekking. Het interieur is de burger en tot slot de accessoires, zoals pickles, sla en uitjes om de burger op te leuken. Staat als een huis, leuk naambordje erop en je bent een echte architect van je homemade burgers.
Ik vind het een aantrekkelijke gedachte: “word je eigen burgerarchitect” Kintrup start met het leggen van de basis. Hij noemt dat de burgerformule. Niets geen ingewikkelde BBQ’s nodig, geen apparaten, maar direct DIY aan de slag met broodjes, vlees, vis of veggies en dan assembleren maar. Kennis is macht. De tips in het eerste gedeelte maken een novice op hamburger gebied in een oogwenk tot expert. Kintrup noemt dat de wetenschap van de hamburger. Met duidelijk instructies, bijvoorbeeld voor het maken van de essentiële ketchup. Of voor de constructie van geglazuurde bacon. De schrijver benadert het als kunde. Gereons Keuken Thuis ziet ook mogelijkheden voor het creëren van andere broodjes dan een burger. Daarover meer in de Noordzee-editie van Gereons Mag. Dat doet de schrijver in het boek ook geregeld, want hij schuwt ook andere ingrediënten niet, zoals pulled eendenvlees of een varkersburger. Burgers dus verdeeld in rund, varken, everzwijn, kip, eend, vis en groente. Voorzien van leuke anekdotes, tips en met kinkende namen. Zoals de Double Dutch runderburger, een Big BLT varkensburger. Een Magic Moroccan van kip en chermoula. Een hele luxe Versterland vis en zalmkuitburger voor bij je glaasje champagne op Sylt. Overigens mag deze ook met echte kaviaar, als je budget hiervoor toereikend is. Dan volgen de vegetarische en veganburgers, zoals de Chico Latino met gegrilde tempé en chipotlesalsa. En tot slot zoete burgers. Niet per se mijn ding, maar wel origineel. Het boek eindigtin het magazijn van deze meester burgerarchitect, een warenhuis vol basisburgers en burgermaatjes, de lijm en accessoires van je eigen gemaakte burger.
Word een serieuze burgerarchitect is geen gewoon BBQ boek, maar meer Martin Kintrup neemt je mee, als een volleerd docent, in de kunst van het hamburger conceptualiseren. Een boek vol inspiratie, met per recept fijne tips. Burgers, gefotografeerd door de bekende Duitse foodfotograaf Wolfgang Schardt. Ik voorspel een mooie zomer, met veel al fresco burgergenot, nadat ik de technieken van Het Burger Boek beheers. Aanrader!
Het Burger Boek. Martin Kintrup. (ISBN 9789401483544) is een uitgave van Lannoo en is te koop voor € 39,99
Over de schrijver: Martin Kintrup woont op een boerderij aan de rand van Münster. Omdat streetfoodmarkten en hamburgertenten een magische aantrekkingskracht op hem uitoefenen, wijdde Martin zich in zijn boeken met veel energie aan deze onderwerpen. Hij is al meer dan 15 jaar een succesvol auteur en foodstylist en schreef meer dan 30 kookboeken, waarvan verschillenden bekroond werden.
Noot: dit boek werd mij als recensie-exemplaar gestuurd door de uitgeverij. De bespreking hier is mijn eigen mening. Lees ook de disclaimer