Kunst en koken.

foto: een nagerecht op Plateel uit 1912.

Kunst en Koken. In Gereons Keuken Thuis ligt al geruime tijd dit mooie boek klaar voor een review. Maar laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: een review zou te weinig aandacht zijn voor het project, dat Keramiekmuseum Princessehof ondernam met bijna 50 internationale chefs, bakkers, koks en culinair schrijvers. Karin Gaillard, conservator en samensteller van dit boek zag eens in Japan, hoe het MIHO museum, in de bossen buiten Kyoto. vol antiek aardewerk, een kookboek had gemaakt met het tentoongestelde aardewerk. Een idee was geboren. Dat zou Keramiekmuseum Princessehof ook eens moeten doen. Direct diende zich de vraag aan of dat überhaupt wel kon? Want het Japanse aardewerk museum toonde een particuliere collectie en de eigenaresse van het porselein vond het heel normaal ervan te eten en uit te drinken. Overigens een gedachte, die ik eerder hoorde bij verzamelaars: gewoon gebruiken. Het Keramiekmuseum is een rijksmuseum, dus dat gewoon gebruiken was een dingetje. Ten tweede de logistiek. Vijftig toonaangevende chef koks, culinair schrijvers, bakkers en andere foodies invliegen om een gerecht op een desbetreffend serviesstuk te bereiden was bijzonder tijdrovend en -onnodig te zeggen- heel duur geworden. Maar andersom was het ook geen idee om de stukken ter inspiratie op te sturen naar de chefs. Hulptroepen waren snel gevonden in de persoon van “grand lady of cooking” Jean Beddington. Zij kookte de uiteindelijke gerechten ter presentatie en fotografie voor het boek. Kunst en Koken is daardoor een echt kook- lees- en kijkboek geworden vol recepten uit alle hoeken van de wereld, met vlees en vis, plantbased, voorgerechten, echte pièces de résistance, desserts, koekjes en taart.

foto: interieur Princessehof Leeuwarden.
foto: glace onctueuse op Loosdrechts porselein.

De collectie van Keramiekmuseum krijgt door het live gebruik van servies een hele andere dimensie. De gerechten in Kunst en Koken plaatsen het aardewerk terug in hun tijd, maar ook naar waarvoor het gebruikt werd. Het was overigens niet de bedoeling historiserende gerechten te maken. Juist de receptuur van de 21e eeuw op oud aardewerk maakt het speciaal. Gereons Keuken Thuis vindt dat zeer inspirerend. Op 15 oktober jl. opende in het museum tevens de tentoonstelling FEEST. Aan de hand van twaalf zeer diverse feesten werd onderzocht hoe de feestgangers hun feest beleven en welk soort keramiek daar een rol bij speelt. Want feest eten en keramiek zijn een mooie drie-eenheid. Het boek sluit hierop mooi aan.

Nanne Ottema
foto: verzamelaar Nanne Ottema (1912)
afbeelding met gerecht
foto: gerecht op dezelfde schaal in 2022, op Valenciaanse schaal 1700-1750

Kunst en koken vertelt ook het verhaal van keramiekverzamelaar Nanne Ottema (1874-1955). Voor Friesland was deze vermogende notaris, politicus, kunsthistoricus, publicist en bestuurder een belangrijke man aan het begin van de 20e eeuw. Hij verzamelde zo’n dertig duizend kunstobjecten, waarvan een groot deel is te zien in het Keramiekmuseum Princessehof, dat hij oprichtte in 1917. Heden ten dage valt er nog steeds te genieten van de mooie objecten, die hij bij elkaar bracht. Waarschijnlijk zou hij het project wel geslaagd gevonden hebben, maar dat durft GKT niet met zekerheid te zeggen. Kunst en Koken bevat 45 recepten met een verhaal over het keramieken object, de bedenker van het recept en het eindresultaat op de gevoelige plaats. Een moeilijk punt was dat de gerechten niet direct, zeker niet op heel oud kwetsbaar keramiek, konden worden geserveerd. Een behoorlijk uitdaging voor het team, dat dit prachtige boek maakte. Heel feestelijk vond ik het recept voor glace à la Marie Antoinette, van de hand van Oekraïense beeldend kunstenaar Ola Lanko. Dit ijs wordt in het boek gepresenteerd op Loosdrechts porselein met korenbloemen. Het kan trouwens ook niet anders dan dat het boek veel Oosters georiënteerde gerechten bevat, omdat veel keramiek in het museum van Aziatisch/Chinese oorsprong is. Als laatste nogmaals een dessert van chocolade en mandarijn, gepresenteerd op een bordje van Plateelfabriek Rozenburg uit Den Haag. Een creatie van Dennis van den Beld van restaurant Het Roode Kooper in Ermelo. Het deed Gereons Keuken Thuis denken aan de assortie de quatre agrumes van Cas Spijkers, dat ik vele malen gemaakt heb. Dan gaat deze voor de kerstrally 2022 ook wel lukken.

video: the making of Kunst en Koken met Jean Beddington

Kunst en koken is een boek, dat je telkens weer neerlegt en oppakt. Het staat vol informatie over de collectie van Keramiekmuseum Princessehof, vol prachtige foto’s, geweldige recepten en verhalen. In een bijzondere setting. Een fijn boek voor winterdagen met een glas wijn. Of… en daar gaat Gereons Keuken Thuis in de nabije toekomst mee aan de slag: het verzinnen van recepten voor op oud servies, want daar heb ik zo her en der nog heel wat van staan en liggen. Kunst en koken is een mooi decembergeschenk!

foto: cover Koken en Kunst. Kookboek Keramiekmuseum Princessehof.

Kunst en Koken, kookboek Keramiekmuseum Princessehof. Karin Gaillaard met medewerking van Eline van den Berg, Teuntje Klinkenberg, Erik & Petra Hesmerg (foto’s). Bereiding gerechten door Jean Beddington. (ISBN 9789056159603) is een uitgave van Noordboek HL en is te koop voor € 49.95

Noot: dit boek werd mij als recensie-exemplaar gestuurd door de uitgeverij. De bespreking hier is mijn eigen mening. Lees ook de disclaimer

PAN 2022.

PAN 2022.  Het is bijna zover. Van 20 t/m 27 november vindt in de Amsterdamse RAI de jubileumeditie van PAN plaats. 35 jaar PAN. Een week vol kunst, antiek en design, gepresenteerd door 125 kunsthandelaars, antiquairs en galeriehouders. Bekende verkopers en nieuwe enthousiastelingen staan garant voor een breed spectrum aan kunst. Van oude meesters, die zijn te zien bij buitenlandse tophandelaren tot hedendaags Dutch design. Een aanbod van antiek tot juwelen, maar ook Pop Art. Er is zoveel te beleven op PAN 2022. Bezoek het nieuwkomerspaviljoen met fotografie. Met een uitgebreide programmering van allerlei randactiviteiten. Een spannend vooruitzicht na een afwezigheid van twee jaar. De 35e verjaardag wordt weer een heus spektakel.

foto: Art City. Alles is kunst. Winny Maas voor PAN 2022.

Wie zijn er? PAN 2022 toont de bezoeker een breed en gevarieerd kunstaanbod met oudere bekenden en nieuwkomers op deze beurs. Maak kennis met oude meesters, die zijn te zien bij buitenlandse tophandelaren Rafaël Valls Gallery en Weiss Gallery (Londen) of Koetser Gallery (Zürich) Er is hedendaags design van Piet Hein Eek. Topantiek van Limburg Antiquairs en art deco zilver bij Rondom 1920 Hoogwaardige juwelen bij Epoque Fine Jewels. POP-Art, NUL & Nouveau Realisme bij Borzo Gallery en The Mayor Gallery. In het speciale nieuwkomerspaviljoen Walls & Cabinets staan onder meer Martin van Zomeren, Kersgallery en The Ravenstijn Gallery met hedendaagse fotografie. Het PAN Podium biedt dagelijks lezingen van o.a. designer Richard Hutten over zijn werk. Kunstenaar Jan Dirk van den Burg geeft een performance. Tot slot staan porselein, musea en duurzaam design in de schijnwerper. Al met al een vol programma.

Ook zin in een dag vol kunst en antiek? Tickets boek je hier.

york in vegas
foto: kleurrijk werk van Gaby Zwaan, niet te zien op PAN 2022.

RECEPT*

Van alle kunst krijgt GKT trek Tijd om een”city style” burger maken, waar verschillende smaken uit verschillende culturen samenkomen. Ik dacht aan een New Yorkse sesam bagel met daarop een zalmburger, veldsla, geroosterde pijnboompitten en Griekse tzatziki. Voor de kleur grill ik er nog wat gele paprika bij. Voor de wijnliefhebbers raad ik een sauvignon blanc aan uit Nieuw Zeeland. Lekker crisp bij de zalm en yoghurt.

Nodig vier personen:

4 bagels met sesam, geroosterd
500 g zalmfilet fijngehakt
2 sneetjes wit brood verkruimeld
1 ei
1 tl koriander poeder
1 tl chilipoeder
zout en peper
olie om te bakken
1/2 komkommer
2 tl gedroogde munt
2 tenen knoflook
2 bekertjes Griekse yoghurt (Fage)
1 gele paprika
olijfolie
veldsla

Bereiding:

Snijd de komkommer overdwars door en verwijder de zaadlijsten. Hak de komkommer in kleine blokjes en bestrooi met wat zout. Laat ongeveer 20 minuten uitlekken. Dep daarna droog. Meng 2 geperste tenen knoflook, olijfolie, munt. peterselie, peper en wat zout door yoghurt. voeg de uitgelekte komkommer toe en roer tot saus.
Houd de gele paprika boven een gas pit tot geblakerd.. Doe de paprika in een plastic zak en laat iets afkoelen. Daarna kun je de paprika ontvellen en in fijne reepjes snijden.
Verkruimel de sneetjes brood met de keuken machine. Hak de zalmfilet heel fijn met de keuken machine. Let op, niet te fijn er moet nog wat textuur overblijven.  Meng het zalm gehakt, de chili- en korianderpoeder, het broodkruim, ei en wat zout door elkaar. Maak er vier burgers van. Bak de zalmburgers aan iedere kant vier minuten. Laat daarna onder aluminium folie even rusten. Bak in een droge pan wat pijnboompitten. Rooster de bagels.
Beleg de bagel met wat veldsla, leg de burger erop. Een flinke schep Griekse tzatziki en garneer met wat reepjes gele paprika en de geroosterde pijnboompitten. Serveer direct.



Noot: Campagnebeeld 2022 van Winy Maas: ‘ArtCity. Alles is kunst’ Winy Maas, architect en mede-oprichter van MVRDV, ontwikkelde het campagnebeeld van PAN Amsterdam 2022: “ArtCity. Alles is kunst” en liet zich daarbij inspireren door de stad als kunstobject. “Of het nou gaat om een brug, een gebouw, een park, of een stoepkrijttekening van een klein kind: alles heeft artistieke waarde.” Bij het ontwerpen beeldt Winy zich een stad in waar iedere hoek opeen is gestapeld met artistieke uitlatingen: “Ruimtes waar iedereen welkom is én waar ruimte is voor kritiek. Een inclusieve stad vol met kunst.”

* recept uit mijn kook- en leesboek Gereons Keuken Thuis. Het getoonde schilderij NYC in Vegas van Nederlandse pop art kunstenaar Gaby Zwaan vormde de basis voor dit gerecht.

Het Oester Boek.

foto: oester creatie van Thijs Meliefste.

Het Oester Boek. Je zou het aan het uiterlijk van het dier niet zeggen, maar de oester kent vele kanten. In de eerste plaats als delicatesse, warm of koud. Een heerlijke hap proteïne, zink en smaak uit zilte wateren. Maar ook historisch en cultureel heeft de oester vele verhalen te vertellen. Op 22 september jl. werd in Yerseke het oesterseizoen geopend. De Oosterschelde is het epicentrum van de Nederlandse oesterteelt. Tegenwoordig kweekt men het oesterbroed op het land, waarna het op banken wordt uitgezet of aan draden opgehangen. (de zogenaamde hangcultuur) Een mooi en ambachtelijk proces, waar we in Nederland best trots op mogen zijn. Oesters zijn lekker, gezond en kennen vele toepassingen in de keuken. 

foto: oester creatie van Nick Bril.

In Het Oester Boek gaan de schrijvers Aad Smaal, Gees van Hemert en Margot Verhaagen in op alle aspecten van deze Zeeuwse delicatesse. Oesters vormden al een bron van proteïne in de prehistorie. De oude Romeinen lustten er ook wel pap van. Apicius vermeldt de oester al in zijn Re coquinaria. In de 17e eeuw werden, in de calvinistische Republiek, oesters de zinnebeelding van erotiek en oh la la. Daarover vertelde GKT al jaren geleden in Wild Edibles van Amerikaanse schrijver Jeffrey Greene. Goed opletten dus in de eregalerij van het Rijksmuseum. Oesters zijn door de eeuwen heen beschouwd als magisch en er worden bepaalde krachten aan toegekend. Giacamo Casanova was daarvan overtuigd. Een interessante geschiedenis. Gereons Keuken Thuis is wel wat verbaasd, dat behalve in restaurants oesters tegenwoordig niet meer als street food worden aangeboden. Dat was voorheen anders, toen deze delicatesse nog gewoon volksvoedsel was.

foto: oester creatie van Syrco Bakker.

In Het Oester Boek vind je behalve verhalen ook recepten van negen veelal Zeeuwse en Vlaamse keukentoppers. Zij gingen in hun keukens aan de slag met dit emblematische product. Warme en koude bereidingen van deze zeevrucht. Syrco Bakker met een imperial oester met venkel, algen en kruiden, Nick Bril maakte oester met tonijn, koolrabi en karnemelk.  Of een oester met beurre blanc, prei en kaviaar van Thijs Meliefste. Vergeet vooral niet de oesters puur natuur te eten! Met liefde voor dit oerproduct.

foto: cover Het Oester Boek.

Het Oester Boek bevat eigenlijk een te uitgebreid repertoire en te veel lagen om een korte recensie op deze dinsdag over te plaatsen. De schrijvers zijn diep in de zilte wereld van de oester gedoken. En visten daarbij de mooie verhalen voor dit  mooie boek als parels uit de schelpen. Een feestelijk boek vol anekdotes en heerlijk zilte oestergerechten. GKT komt er tijdens de kerstrally 2022 op terug met een heus oestermenu.

Het Oester Boek. Aad Smaal, Gees van Hemert & Margot Verhaagen. (ISBN 9789401481137) is een uitgave van Lannoo en is te koop voor € 39,99

Noot: dit boek werd mij als recensie-exemplaar gestuurd door de uitgeverij. De bespreking hier is mijn eigen mening. Lees ook de disclaimer

Kookboeken top vijf 2022.

foto: Gereons Kookboekenhoek.

Kookboeken top vijf 2022. GKT kan gewoonweg niet achterblijven. Het is november en we hebben alle wedstrijdjes voor gouden en geliefde kookboeken weer achter de rug. In de aanloop naar de kerstrally struin ik dan altijd door Gereons kookboekenhoek en bekijk dan welke boeken ik dit jaar de moeite waard vond. Zo komt in willekeurige volgorde onderstaand lijstje tot stand met vijf mooie boeken en twee runners up, die ik dit jaar nog wil bespreken. 

foto: cover Kook!

Kook! van Maarten van den Biggelaar. Kook! is een vooral een boek vol aanstekelijke verhalen. Lekkere recepten uit de keuken van Maarten van den Biggelaar. De oprichter van Dansen bij Jansen (waar ik in mijn jeugd heel wat uurtjes heb doorgebracht) schreef met Kook! een pleidooi voor zelf koken met mooie producten. Waarom moet het zo snel allemaal? Wel een uur yoga in de ochtend, maar koken mag geen tijd kosten. Draai het eens om! Voor Gereons Keuken Thuis een heerlijk boek ter inspiratie deze zomer, want in de laatste turbulente jaren hebben de zen-momenten in mijn keukentje regelmatig onder druk gestaan. Tijd voor een revival. Kook! Lees meer.

foto: cover Natuurlijk Oostenrijk.

Natuurlijk Oostenrijk van Laura de Grave. Natuurlijk Oostenrijk, wat een culinair feest is dit kook- en leesboek weer geworden. Laura onderzocht en ervoer al eerder Amsterdamse specialiteiten op de fiets, toerde langs de dreven van Nederland om lokale gerechten te ontdekken. En nu opent ze het voor velen onbekende terrein van Oostenrijk in al zijn culinaire facetten. Natuurlijk Oostenrijk is een reis an sich door dit mooie land met prachtig fotowerk van Hans de Kort. Ga het lezen en op pad met Laura. Een boek en land om van te smullen of moet ik naschen zeggen? Lees meer.

Für deutschsprachigen ist das Buch auch auf  Deutsch erhâltlich.

foto: cover Verstandige kock.

De verstandige kock van Marleen Willebrands. Net als het eerder vermelde Carolus Battus kookboek is De verstandige kock weer een voltreffer voor diegenen, die net als Gereons Keuken Thuis likkebaardend langs de 17e-eeuwse schilderijen van food lopen in de Nederlandse musea. Proef die eeuw zou ik zeggen op deze dinsdag! Lees meer.

foto: cover GROENTEN>

GROENTEN van Mari Maris. Groenten, wat kun je er nog meer over vertellen? Gereons Keuken denkt nog veel meer, maar eerst duik ik vandaag  in SeaSpot op de bank met deze dikke pil. Een mooi methode om aanstormende Eunice te doorstaan. GROENTEN is een aanwinst voor je keuken, als naslagwerk en inspiratiebron. In zoverre is de titanenklus, die het schrijven geweest moet zijn, geen verspilde energie geweest. Chapeau! Lees meer.

foto: cover TLV Vegan.

Tot slot: TLV Vegan van Jigal Krant. TLV Vegan. Land zonder melk en honing. Je kunt concluderen dat de united colors of veganism zich bundelen in dit wervelende kook- en leesboek. Jigal Krant schreef een caleidoscoop vol kleuren, geuren en smaken Meer kan ik er op deze grauwe Hollandse maandag niet aan toevoegen.. Lees en kook het zelf! Lees meer. 

foto: cover Het Oester Boek.

Runners up: Het Oester Boek & Kunst en Koken.

Het Oester Boek van Aad Smaal, Gees van Hemert & Margot Verhagen, een uitgave van Lannoo Het verscheen tijdens de opening van het oesterseizoen op 22 september en gaat over de magie van de oester in al haar facetten.Kunst en koken, dat een uitgave is van Noordboek/HL Books i.s.m. Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden. In de laatste is nu de mooie tentoonstelling FEEST te zien. Het boek beschrijft wat er gebeurt als je toonaangevende chefs, culischrijvers, bakkers en ander bevlogen foodies vraagt om een gerecht te creëren op eeuwenoud porselein, dat normaliter alleen in een museum is te bewonderen. Het resultaat is verbluffend en op de agenda voor de kerstmenu-rally van GKT staat het plan een menu samen te stellen met recepten uit dit boek en Het Oester Boek. Dat wordt nog een puzzel, zeker wat betreft de wijnen, maar daarvoor ga ik onder andere te rade bij de Amsterdamse Wijnwinkel en Okhuysen uit Haarlem.

foto: cover Kunst en koken.

Noot: deze boeken werden mij als recensie-exemplaar gestuurd door de uitgeverij. De bespreking hier is mijn eigen mening. Lees ook de disclaimer

Raad de cépages van IGP d’OC!

foto: rood uit de Languedoc Roussillon.

Raad de cépages van IGP d’OC! De Occitaanse weken waren maar net voorbij en Gereons Keuken Thuis werd verblijd met post van Pays d’Óc IGP. Een coffret met de vijf basissmaken van de Languedoc Roussillon met zijn uitgestrekte wijngaarden. Natuurlijk zijn er meerdere soorten toegestaan en kun je eindeloos blenden, maar deze big five vormen 80 procent van het aangeplante areaal in de departementen  Aude, Gard, Hérault en Pyrenées Orientales. Zij vormen de basis van de IGP’s uit Pays d’Oc.

Om de bekendheid van de OC wijnen kracht bij te zetten organiseren ze vanaf de 11de van de 11de (heeft overigens niets te maken met die andere OC*, die ook op 11/11 een feestje houdt in Oeteldonk) een heuse speed-date avond in het poolgedeelte van de Kanarie Club in West. Leer elkaar en de wijnen van OC kennen. Denk je nu: ik blijf liever thuis, ik hoef geen speed-date. Dat kan natuurlijk ook, want Pays d’Oc heeft net als vorig jaar een mooi doosje met 5 buisjes samengesteld. Met mono-cépagewijnen van verschillende druivensoorten. Raad het ras! Het lijkt wel een quiz, maar dan met uitleg van wijnpro Kirsten van Harten. Zij maakt na november bekend wie de wijnen goed raadde en wie er gaat smullen met natuurlijk wijnen uit de Oc bij Alain Caron et fils! Gereons Keuken Thuis hoeft niet bang te zijn, dat hij deze wijnen versmaadt, want in de nabije toekomst zullen nog veel wijnen de revue passeren vanuit Occitanië.

foto: Pays d’Oc logo

Raad de cépages van IGP d’OC! Bestel hier je testkit en doe mee! Je kunt meedoen tot en met 30 november a.s.

video: wijn maken in Cazouls lès Béziers.

* Oeteldonksche Club van 1882.

No waste GROENTEN.

foto: taco’s met bieten en witte bonen.


No waste GROENTEN.
 Op de keukentafel van Gereons Keuken Thuis ligt een kookboek, dat mijn tante Doubs, van de no waste velouté, uit de Morvan zou verslinden tot op de draad. Een groentenboek, dat je in zes seizoenen meeneemt van wortel tot loof? Zes seizoenen zagen we al eens eerder bij Joshua McFaddden en er zit een kern van logica in, want de voorzomer biedt nu eenmaal andere groente- en fruitsoorten dan de nazomer. En in het midden van de winter is het anders koken met groente dan in de vroege lente. No waste GROENTEN van Sophie Gordon bevat meer dan 130 smakelijke plantbased recepten. En het is nog duurzaam ook, want deze schrijfster ge- en herbruikt alles. Daar moet je juist bij GKT mee aankomen. Tevens goed voor de portemonnee. Want zuinigheid met vlijt…

foto: een chique pastinaak-notenpaté

Maak groenten het middelpunt van je maaltijd is de gedachte van Gordon en gooi niets weg. Tante Doubs knikt nu instemmend mee. Want weggooien is zonde. Nu heeft de schrijfster een voorsprong, want zij staat bekend om haar goedgevulde groentelade en het feit, dat ze van elk onderdeel iets weet te maken. Koken volgens de seizoenen is het credo in No waste groenten. Het begint met orde op zaken stellen. Maak een planning voor je ijs- en voorraadkast. Let op wat je inkoopt en de THT en TGT informatie. Plan vooruit (iets waar GKT een broertje aan dood heeft in de keuken), doe slim boodschappen (dat doe ik dan weer wel)  en kijk hoeveel en wanneer je wat gebruikt. Je kunt dan direct aan de slag met het koken in zes seizoen à la Gordon. Aucun gaspillage! Geen verspilling. Taal naar het hart van GKT en zijn tante uit de Morvan.

foto: koken in de herfst.

Via de lente, de vroege- en midzomer beland ik in het seizoen waar we nu nu leven: DE HERFST. Het seizoen, waar de vruchten worden geplukt van een jaar telen. het favoriete seizoen van  Sophie Gordon en voor haar een begin van nieuwe culinaire avonturen. Bieten, pastinaak, boerenkool en pompoen zijn de runners up in dit seizoen. Voor taco’s gevuld met bieten en witte bonen, heel spannend: een pastinaak-noten paté (die komt terug tijdens de kerstrally 2022 op GKT), palm- en boerenkool recepten. als aanloop naar de vroege winter. Elk recept en onderwerp gaat vergezeld van no waste tips.

No waste GROENTEN is een boek, dat je niet snel even uitleest. Vanwege de vele lagen. Het is een kookboek, dat je telkens weer pakt bij een bepaalde groente, om zo de mogelijkheden te ontdekken, die elke soort biedt. Daar is Sophie Gordon in geslaagd. Als een echte tante Doubs gaat dit fijne kookboek door Gereons Keuken Thuis nog heel wat geraadpleegd worden in mijn Occitaanse keuken. In elk van de zes seizoenen.

foto: cover No waste Groenten.

No waste GROENTEN. Van wortel tot loof in 6 seizoenen. Sophie Gordon. (ISBN 9789461432865) is een plantbased uitgave van uitgeverij GoodCook en is te koop voor € 32,50

Noot: dit boek werd mij als recensie-exemplaar gestuurd door de uitgeverij. De bespreking hier is mijn eigen mening. Lees ook de disclaimer

De grote Van Gogh Atlas.

De grote Van Gogh Atlas. Eind september werd de junior editie van deze atlas ten doop gehouden in het Amsterdamse Van Gogh Museum. Helaas was GKT hier niet bij, maar als “groot” klein kind was ik verheugd dit mooie boek op de deurmat aan te treffen. De grote Van Gogh Atlas volgt het leven van de in Zundert geboren Vincent vanaf zijn schooltijd tot aan zijn overlijden in Auvers sur Oise. Vincent leidde een kort, maar turbulent leven. Dat hij anders was dan andere kinderen wist hij al vroeg. Zwervend over de Brabantse dreven en velden. Hij reisde via/door Den Haag, Londen, Drenthe, Parijs, de Provence en deed daar zijn inspiratie op voor zijn vele beroemde werken, waarvan er velen zijn te zien in Amsterdam en Otterlo. (dankzij mevrouw Kröller Muller, die een fan van Vincent van Gogh was). Een bont geïllustreerde reis door het leven van deze beroemde schilder.

foto: illustratie uit de atlas.

In de Grote Vincent van Gogh Atlas junioreditie volg je de schilder langs alle plekken, waar hij woonde. Vincent van Gogh reisde veel per boot en trein door heel Europa. Hij vertelde hierover in zijn brieven aan familie en vrienden. Vooral aan zijn broer Theo. Door de laatste weten we veel over Vincent van Gogh. De schilder zelf gooide de brieven, die hij van Theo ontving, altijd weg. Deze leuke atlas laat op speelse wijze zien, hoe deze kunstenaar de wereld om hem heen zag. Een mooi nieuw boek voor groot en klein. Een bewerking van de volwassen editie van De Grote Van Gogh Atlas, die inmiddels in zeven talen vertaald is. Een samenwerking van Nienke Denekamp, René van Blerk en Geert Gratama. En natuurlijk het Van Gogh Museum.

Lekkere lees- en kijktip voor de herfst! Voor jong en oud.

foto: cover De grote Van Gogh Atlas.

De grote Vincent van Gogh Atlas, junioreditie. Nienke Denekamp, René van Blerk & Geert Gratama (ISBN 9789047629917) is een uitgave in NL/ EN van Uitgeverij Rubinstein i.s.m. Van Gogh Museum.

 Het boek is te koop voor € 19,99 bij de museumwinkel en in je favoriete boekhandel.

Noot: dit boek werd mij als recensie-exemplaar gestuurd door de uitgeverij. De bespreking hier is mijn eigen mening. Lees ook de disclaimer

Tips uit de foodybox herfst.

foto: tatarata, daar is de foodybox herfsteditie.

Tips uit de foodybox herfst. Elk seizoen staat er weer eentje voor de deur. De foodybox van Kroon op het werk, vol nieuwe en proevenswaardige producten, waarover GKT zijn licht kan laten schijnen. Door mijn ambulante bestaan en zes Occitaanse weken nam special reporter T. uit Zandvoort voor mij de honneurs waar en ging aan de slag met de herfsteditie van de foodybox. Bij terugkomst in Nederland trof GKT een leuke selectie uit de herfstbox aan, om terstond uit te proberen. Een selectie.

foto: Villa Massa amaretto.

Villa Massa Amaretto  een likeur van hoog kwalitatieve Siciliaanse amandelen. Het grote eiland onderaan de Laars heeft een goede mix van warmte en zonneschijn. Voeg daaraan toe de vruchtbare lavagronden en je hebt een idee, waarom deze amaretto zo goed smaakt. Een prima likeur aan het eind van je pranzo of cena, maar ook te gebruiken in een feestelijke tiramisú, in plaats van de Siciliaanse Marsala, of in je gebak alle mandorle. Meer over Villa Massa Amaretto lees je hier

foto: vrolijk foodybag van De Pindakaaswinkel.

De Pindakaaswinkel.  Een winkel vol pinda’s en pindakaas. Waarschijnlijk is GKT de enige Nederlander, die niet groot is geworden met dit spul. Ik lust namelijk geen pindkaas! Nou ja in pindasaus dan bij saté’s. De pindakaaswinkel koestert drie elementen: gezondheid, mens en natuur. Hun producten bestaan louter uit pinda’s en wat kokosolie. Zonder suiker en zout. Een prima basis voor een lekker Indische pindasaus met santen, trassi en (Zaanse) sambal. Naast basic pindakaas trof special reporter T. ook appeltaart-pindakaas aan. GKT kan zich hier niet zoveel bij voorstellen en doet nu een oproep: laat in de reactie onder deze blog je leukste idee achter voor deze appeltaart-pindakaas. Wie weet neem ik dat idee dan mee tijdens de aanstaande kerstrally 2022 in december.

foto: Goud is het nieuwe zout van Verstegen.


Goud is het nieuwe zout. We eten allemaal te veel suiker, zout en vet. Eigenlijk komt dat door de globale voedselindustrie. Daar wil GKT het nu niet over hebben. Dat deed ik gisteren al in mijn bespreking van Het grote groenteboek van Alice Hart. We eten allemaal te veel zout, althans volgens het Voedingscentrum. GKT vindt het moeilijk, om daar de vinger op te leggen, want telt deze organisatie ook alle verborgen zouten mee? Maar alle beetjes helpen, dus is het nieuwe product van Verstegen meer dan welkom. Verstegen gaat voor extra umami-smaken door toevoeging van kruiden, specerijen en miso. Een stevig antwoord op het normale tafelzout. En alle beetjes helpen toch?*

foto: smørgasbod van Leksands.

Leksands Knâckebröd is een Zweeds product gemaakt van de beste ingrediënten. Een knapperige broodvervanger in puntjes. Uiterst geschikt voor je smørgasbord. Glaasje aquavit of een bubbel erbij en je apéro is compleet. De nieuwe generatie Leksands gingen aan de slag met deze traditional uit Småland en je vindt bij de blauwe grootgrutter deze traktatie in veel (nieuwe) smaken. (en deze week in de bonus)

foto: The Glenlivet new non age generation.

The Glenlivet heeft een nieuwe campagne opgezet: “Original by Tradition” Breek met je vooroordelen, over hoe een whisky moet smaken. Het hoeft niet allemaal rokerig en oud te zijn. Dit doet The Glenlivet met een nieuwe generatie “non age statement” whisky’s. En het leuke is dat je in twaalf geselecteerde bars op vrijdag 11 november, Sint Maarten, deze drank zonder glas kunt proeven. Voor een deelnemend adres in je buurt kijk je hier.

foto: Good4U salad toppers.

Good4U Salad Topper. Een nieuwe serie saladetoppers, gemaakt met diverse natuurlijke ingrediënten. Mix van pompoenzaden, zonnebloempitten en groene erwten. Prima te gebruiken in je salades, je bowls of bij de no waste velouté van mijn tante Doubs uit de Morvan. Krokant, zonder toegevoegde suikers en een extra touch aan je maaltijd. Of gewoon als handje tussendoor, als je in een grazing mood bent. De drie varianten vind je hier.

* noot: de beschrijving van Goud is zout houdt geen bindend dieetadvies in.

Noot: Alle producten werden mij als samples gestuurd door pr bureau Kroon op het werk. De bespreking hier is mijn eigen mening.  Lees ook de disclaimer

Het grote groenteboek van Alice Hart.

foto: een kleurrijke herfstsalade van biet en roodlof.

Het grote groenteboek. Voor veel mensen is het nog steeds moeilijk voldoende groenten en fruit op een dag binnen te krijgen. In Frankrijk sluiten veel TV commercials voor niet nader te noemen fastfoodketens af met de waarschuwing misntens 5 stuks groenten en fruit per dag te eten. Illustrerend voor de moeite, die het kost om niet alleen suiker, vet en zout te eten. Het laatste laat de geglobaliseerde voedselindustrie ons graag doen. Groenteboeken verschijnen de laatste jaren met de regelmaat van de klok. Ieder zichzelf respecterende chef, TV kok of foodblogger gaat in de groenten. GKT ook nu het begin november is. Ingegeven door de vega trend, het willen eten van minder vlees en je gezondheid. Hierbij komt schrijver Alice Hart, van het boek Vegalicious, om de hoek kijken met Het grote groenteboek, vol met veelal vegetarische recepten voor de vier seizoenen. Zij zelf vindt het een kleurrijke manier van eten. Geen instructies of donderpreken in de trant van: “gij zult vega eten!”, maar een uitnodiging, onderbouwd, om je dieet uit te breiden en te vergemakkelijken met groenten. Om  mensen te stimuleren meer peulvruchten te eten, raadt Hart aan te starten met blikken of potten bonen. Dit om de moeilijkheidsgraad wat te temperen. En als je dan eenmaal gewend bent aan peulvruchten kun je voor het echte werk gaan. Experimenteer met kleur, dat doet de schrijfster ook in dit kookboek. Zelfs het design van dit boek vol groenten neemt je mee in de kleurrijke wereld van Hart. Kook met makkelijk voorhanden waar en gebruik de vele technieken, die zij voorstelt.

foto: Herfst in alle kleuren en recepten.
foto: knolselderij-kastanjesoep.

De recepten, 80 in totaal, zijn  allen vegetarisch en soms vegan. Alice Hart deelt ze in op seizoen en tracht daarmee ook seizoensgroenten te gebruiken. Goed voor je portemonnee. Wees creatief met groenten. De tijd van doorgekookte snotterige andijvie of witlof ligt ver achter ons. Behandel groenten als helden in je keuken. Dat verdienen ze! Hierna gaan we koken volgens de seizoenen. GKT bladerde direct door naar de HERFST. Vandaag is het onstuimig op zee en kun je verlangen naar warm eten voor in je cocoon. Bij dit seizoen somt Hart eerst alle herfstgroenten op, varierend van aubergines, pronkbonen, truffels tot wilde paddenstoelen. Sommige groenten zullen in Nederland geen echte herfsgroenten zijn, zoals late tomaten en aubergines. (meestal kasteelt) Maar dit terzijde. Herfstige recepten voor een pittig zure groentesoep, een salade van chioggiabieten, roodlof met vijgendressing en pompoenen ontbreken niet, in de vorm van geroosterde pompoen met de nog steeds heel populaire Libanese labneh en krokante uien. Kleur en geur op je bord, dat is waar de schrijfster naar streeft. En wat te denken van de knolselderij-kastanjesoep? Een tikkeltje Auvergne in je kom.

foto: geroosterde pompoen daags na Halloween met labneh.

Het grote groenteboek is een uitdaging voor degenen, die niet zo behept zijn met methodes om meer groente en fruit te eten en gebruiken. Alice Hart neemt je mee aan de hand in dit kleurrijke boek en zorgt voor een groene herfst in je keuken. Als je alle recepten onder de knie hebt kun je een lange neus maken naar de eerder genoemde Franse vermaning bij TV commercials.

foto: cover Het grote groenteboek.

Het grote groenteboek. Alice Hart (ISBN 9789089899101) is een uitgave van Terra en is te koop voor € 29,99

Noot: dit boek werd mij als recensie-exemplaar gestuurd door de uitgeverij. De bespreking hier is mijn eigen mening. Lees ook de disclaimer

Wijntour 2022, de herfstwijnen.

Wijntour 2022, de herfstwijnen. Het thema van deze editie van wijntour is rood in allerlei gedaantes, die Gereons keuken Thuis dronk en proefde tijdens de Occitaanse reis in september en oktober. Een fotoblog vol warme rode wijnen.

foto: Domaine de la Batellerie Cahors 2019.
foto: Domaine Castan, marselan bio.
foto: Malbec 2021 Comté Tolosan.
foto: AOP Fitou, Languedoc.
foto: Prieuré St. Hippolyte, Fontès Languedoc.
foto: Gaillac 2021 & Cötes du Rhöne bio.
foto: Jean Claude Mas, cabernet sauvignon Languedoc
foto: Pic Saint Loup met rugbybeker van ASBH.
foto: Pech du Viala, AOP St. Chinian.
foto: Mâcon Mancey les essentielels, Bourgogne du Sud.
foto: AOP Faugères Languedoc
foto: Chiste intense, vignerons de Cessenon sur Orb.
foto: Domaine Castan primeur 2022 bio.

Volgende editie van wijntour 2022 op GKT staat in het teken van feestwijnen.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten