Homemade food parade.

Het is zomertijd. In deze tijd van het jaar gaan mijn handen altijd jeuken. Noem het een soort productiedrang of hamsterwoede. Homemade food parade, opdat je eind september gelukkig naar de plank in de voorraadkast kijkt. Vol potten pastasaus, appelgelei en -stroop of in de vriezer terrine de campagne en gerookte vis .En dan heb ik het nog niet over de geroosterde paprika’s en BBQ kaas in de ijskast,.In deze tijd van het jaar geef ik  mijn ogen goed de kost als ik op de Ten Kate markt ben of naar de slager ga.. Is er een doosje fruit voor en habbekrats te vinden of een flink stuk varkensvlees voor de terrine?  De rookpan naar buiten voor worstjes en vis. Gelukkig zijn alle buren vertrokken naar buitenlandse oorden. Je kunt dan ongestoord roken. Buiten  je focaccia laten rijzen. Het  zomerse #alfresco leven in Gereons Keuken Thuis.

Appelgelei gemaakt van een mooie Franse oogst appels. Applemania staat weldra voor de deur.

 

 In de zomer worden ook heel wat kilootjes tomaten in de pot gehakt, handig voor een pastasaus of lasagne.

 

 Vis roken is leuk om te doen. En die onvergetelijke smaak van rook van het houtmot van @kokenophout.

 

Lekker kneden in het deeg focaccia, dubbel gerezen met rozemarijn van het balkon.

 

 

 Kersenjam, c’est le temps des cérises. Je bent per slot van rekening niet voor niets in de Betuwe geboren.

 

 En dan de volle en zoete Normandische appeltaart, pur beurre, mag niet ontbreken in deze homemade food parade.

 

 En ik vertelde het al vaker Gereons BBQ kaas voor bij de Griekse grillade, op de salade of gewoon bij de apéro.

 Deze homemade food parade sluit af met de vrolijke deksels van de bolognese saus.  Het is voorlopig nog zomer. Kan ik lekker aan de slag.

 

 

Barbecue à la Saint Tropez

 foto: BB à Saint Tropez who else?

Ik ben in dit weekend eens aan het try out koken geslagen in het kader van mijn estivale #alfresco actie. De komende zomerweken ga ik koken, bakken, grillen, stoven en BBQ’en à la Saint Tropez. Dat is het nieuwe thema. Instant zomergevoel, buiten eten! Tafel gedekt. Rosé uit de karaf. Water met munt. In goed gezelschap. Een avond vol mooie verhalen over reizen en meer. Barbecue à la Saint Tropez. Ik maak vanavond kipdijtjes in ras al hanout-  en honingmarinade. Erbij serveer ik een salade van komkommer, watermeloen, feta en munt. Een homemade tabouleh en mijn van zon doordrenkte ratatouille. We zetten een CD van de Gipsy Kings op.  De stemming zit er al in. Schenken als apréro een glas bubbels in. We knabbelen van met de crudités met aïoli.  Daarna gaat de buitengrill aan en worden de dijtjes geroosterd. De salade komt naar buiten en de tabouleh. Het buitenpitje gaat aan voor de ratatouille. We sluiten de avond af met een groot bord met aardbeien en twee soorten gorgonzola. Zoet en pikant, oh la la! Heerlijk zo’n barbecue à la Saint Tropez.

 foto: frisse watermeloensalade

Nodig:

8 kipdijen zonder botje

3 el olie

1 el sherry azijn

1 el honing

zout en peper

1 el ras al hanout

1 citroen in partjes

gehakte peterselie

Bereiding:

Leg de kipdijfilets in een schaal. Maak van de olie, azijn, honing en kruiden een marinade. Smeer het vlees hiermee in en zet het een middag in de ijskast. Steek de bbq aan of de gril en rooster de gemarineerde filets gaar. Smeer telkens wat van de marinade op het vlees bij het omkeren. Serveer direct met wat gehakte peterselie en  partjes citroen.

Zomerse kookboeken parade.

001 Zomerse kookboeken op mijn buitentafel.

Ik heb er echt zin in. Zomerse kookboeken op een stapeltje op mijn balkontafel. Reizen via allerlei recepten en verhalen door heel Europa en daarbuiten. Instant vakantiegevoel. En herinneringen aan de gerechten, die ik maakte uit deze boeken. De mooie gesprekken met sommige schrijvers. Zomerse kookboeken.

 Heerlijk Rome van Sara Manuelli.

Dit leuke boek over de keuken van Rome, met recepten per buurt. Dwalend langs de zeven heuvelen aan de Tiber. Langs al het moois en lekkers wat deze stad heeft te bieden. En een uitstapje naar de Castelli Romani. Deed ik ook eens toen ik stage liep bij de Banca d’Ítalia in de Eeuwige Stad. http://gereonskeukenthuis.nl/blog/uit-ricordi-e-ricette-kalfsfilets-alla-pizzaiola/

 Griekenland Thuis, Theodore Kyriakou

Een heerlijk kookboek voor binnen en buiten. De keuken van de Griekse moeders. Vol smaak, per seizoen. Een inspiratie voor het buitenleven, die zomerse kookboek. Grillen tussen de planten. http://gereonskeukenthuis.nl/blog/lamskeftedakia-met-rozemarijn/

 Eten uit de Volkstuin door Marleen van Es

In de zomer wordt er in Gereons Keuken al fresco veel gekookt en geassembleerd met alles, wat ik heb gezaaid en geplant op mijn Amsterdamse balkon. Een grote inspiratiebron is het mooie boek van mijn vriendin Marleen van Es. Zij verhaalt over haar werk en haar passie in de volkstuin. http://gereonskeukenthuis.nl/blog/eten-uit-de-volkstuin-marleen-van-es/

 De zomer op tafel van Stéphane Reynaud.

Stéphane Reynaud kookt zomers in zijn tweede deel uit de 365 dagen almanak. Vrolijk eten, Leuke anekdotes en weetjes. Vers eten. En de hilarische avonturen van Marie en Léon Vachecrothttp://gereonskeukenthuis.nl/blog/de-zomer-op-tafel-stephanereynaud/

 Echt Eten Jonathan Karpathios

Hoewel het geen zomer meer was, koester ik nog altijd blije herinneringen aan de BBQ bij Jonathan en zijn vrouw Willeke. Op een mooie Indian Summermiddag, grilden we verse prei, die we eerder op deze dag hadden geoogst. We aten een heerlijke salade van de laatste zomerbloeiers.Het is altijd feest bij Vork&Mes  http://gereonskeukenthuis.nl/blog/gesprekken-gerechten-jonathan-karpathios-bevlogen-kok/ 

 De smaken van Bretagne.

De Vlaamse schrijvers van dit zilte zomerse kookboek bestieren een bed and breakfast in Bretagne. Zij koken met passie voor hun gasten. Doe ik ook graag in de zomer, zowel in de stad als aan zee.

 Nina’s Saint Tropez

Saint Tropez kan natuurlijk niet ontbreken in deze zomerse kookboeken parade. Ik schreef er al menig maal over. Oesters uit de oven, koude soep ter verkoeling van alle brouhaha. Dit jaar nam ik onder mijn arm Saint Tropez van Nina Parker mee op reis. En verkende al kokend deze heerlijke plaats. Ik kom er op terug nog deze zomer met St. Tropez #cookingvibes op mijn blog.                                           http://gereonskeukenthuis.nl/blog/sainttropez-komkommersoep/

 Ceviche van Martin Morales

Een boek mag natuurlijk niet ontbreken. Een boek vol ongekende zomerse smaken, die ik proefde on de de warme zomerhemel van Amsterdam Nieuw West. Ceviche van Martin Morales. DJ, entertainer, kok. wat eigenlijk niet. Hij is net zo divers als de keuken van zijn land Peru.                                                                                  http://gereonskeukenthuis.nl/blog/talk-tablemartinmorales/

 Tuscan Sun Cookbook van Frances Mayes

Het laatste boek mag zeker niet ontbreken. Al meer dan 25 jaar verhaalt mijn vriendin Frances Mayes over haar bijzondere leven met Ed in de Toscaanse heuvelen. Er wordt getuinierd, verbouwd en ook de inwendige mens wordt niet vergeten. Een van mijn favoriete zomerse kookboeken is het Under the Tuscan Sun Cookbook.  La casa aperta.Vol smaken uit Cortona en verhalen van deze twee levensgenieters.               http://gereonskeukenthuis.nl/blog/gesprekken-en-gerechten-francesmayesand-her-recipe/

Natuurlijk is deze lijst nimmer compleet, maar voorlopig kan ik weer even vooruit. Zomerse kookboeken, zomerse gedachten. Summer galore!

 

Eendenrillettes met trappist

005 foto: Lierke plezierke…

Het is een doordeweekse dag. Een beetje druilerige maandag. Een dag waarop je aan de slag kunt gaan met het maken van rillettes. Ja rillettes, daar kun je mij voor wakker maken. Varkensrillettes uit Le Mans, eendenrillettes uit de Sud Ouest, kippenrillettes uit de Bresse, ga zo maar door. Ik weet het, het zit vol verzadigde vetzuren. Maar die zijn helemaal niet zo slecht als altijd beweerd werd. Het blijft altijd spekkie voor mijn bekkie. Het gegaarde vlees, het ganzenvet. De kruiding. Het donkere bier.

Smeuïg  op een geroosterde boterham, of als hapje bij de borrel. Vandaag een eendenrillettes met trappist, zoals La Trappe, Chimay of Westmalle dubbel. Mijn drink suggestie erbij is hetzelfde bier. Je kunt er ook een rode jonge wijn bij drinken, zoals de Gamay van domaine Guindon uit Ancénis (Loire Atlantique)

Nodig:

4 stevige eendenbouten.

50 g boter

100 g ganzen- of eendenvet

1 flesje Trappist

2 rode uien

2 kruidnagels

2 laurierblaadjes

1 takje tijm

1 takje rozemarijn

1 teen knoflook

1 dl bouillon

peper en zout

Bereiding:

Snijd de uien in stukjes, plet de teen knoflook. Verhit in de pan de boter en braad de eendenbouten aan. Blus af met het bier en voeg de bouillon toe. Maak van de laurier, tijm  en rozemarijn een bouquet garni. Voeg de kruidnagels toe. Laat het vlees zeker een uur sudderen, totdat het van de botjes valt.

Haal het vlees uit de pan en laat kort afkoelen. Haal de bouquet garni uit de pan en zeef het vocht. Zet apart voor de verdere bereiding. Pluk de botjes kaal. Let op dat er geen stukje bot mee gaan. Doe het vlees in een kom, voeg 75 g ganzen- of eendenvet toe en maak fijn met staafmixer. Als de rillettes te droog wordt, voeg je telkens wat lepels van het kook vocht toe. Maak de rillettes op smaak met peper en zout. Doe de rillettes in een terrine en dek af met een laagje vet. De rillettes moet een paar uur afkoelen in de ijskast. Serveer de rillettes als hapje of op een stevige boterham. Eventueel met wat homemade vruchtengelei. Of wat te denken van augurkjes.

Het Anti Dieet Boek van Eetschrijver.

 foto: Het AntiDieetboek.

Gewicht verliezen met je boerenverstand. Ik propageer dat al enkele tijd met mijn Gereons Keuken Thuis dieet. Gewoon eten, veel bewegen en niet snacken. Het leven kan zo simpel zijn. Zonder dieet gewoon op gewicht blijven. En een lekker taartje mag altijd tussendoor.

Nu is er een boek verschenen, het Anti Dieet Boek van Gerrit Jan Groothedde, aka de Eetschrijver, dat naast een openhartig verhaal over zijn eigen gewichtsverlies ook de processen achter diëten ontrafelt.

Termen als sluipsuiker, obesogeen, reset en knutselvoedsel passeren de revue. Want het lukte Groothedde in anderhalf jaar 35 kilo aan gewicht te verliezen zonder dieet. En nog belangrijker. Hij wil op gewicht blijven. Dat is volgens de Eetschrijver het grootste gevaar, dat na elk dieet op de loer ligt. Je pakt je oude consumptiepatroon weer op en voor je het weet eet je weer evenveel sluipsuikers en in elkaar geknutseld voedsel. Dat zijn nu juist de dikmakende factoren. Niet het dieet.

Groothedde verhaalt over een onderzoek, dat een Veldhovense arts deed. Zij vergeleek de ingrediëntendeclaraties van alle nummers van Allerhande vanaf de jaren zeventig tot nu. De calorische waarde van de gebruikte ingrediënten is alleen maar groter geworden gedurende de jaren. In principe niets nieuws onder de zon. Ineens waren er geen kleine flesjes cola meer te krijgen, maar alleen halve liters vol met klonten suiker. Het directief van de moderne voedingsindustrie. In deze obesogene, dikmakende maatschappij. Voeg daarbij het zittende leven van de moderne mensen en de kilo’s vliegen eraan.

Tijd voor actie vond de schrijver, toen de weegschaal 130,1 kg aangaf. Een plan werd geboren. Gezond, gevarieerd en bewust eten. Het kwam op zijn weg, mede doordat hij in de lijnperiode aan zijn boek Weg van de Supermarkt werkte en zich bewust werd wat je als mens naar binnen stouwt.

Sluipsuikers zitten overal in. Tijd voor een reset. Groothedde noteerde een periode wat hij at en wanneer. De reset bestond uit het weglaten van de meest genoemde producten. Dat viel tegen. Hij vond een alternatief in gezond, gevarieerd en met aandacht eten. Zo verloor hij zijn extra ballast.

Het Anti Dieet Boek is een onthullend boek geworden, waarin Groothedde uit de doeken doet hoe je op gewicht kan blijven. Soms vind ik hem wat streng in de leer en soms iets te stellig. Ik vind dat bewegen wel bijdraagt aan gewichtsverlies.

Maar grosso modo is de schrijver erin geslaagd de lezer de ogen te openen voor het fenomeen van afvallen zonder kuren of andere fratsen. Gewoon met je boerenverstand. Leuke kost voor na de zomervakantie als de extra opgedane kilootjes van Kreta of pondjes uit Palermo er weer af moeten. Je zou er nu ook alvast aan kunnen beginnen.

Het Anti Dieet Boek van Gerrit Jan Groothedde (ISBN 9789000344505) is een uitgave van Uitgeverij Unieboek/Het Spectrum unieboekspectrum.nl en is te koop voor € 17,50

FOOD parade

 salade Ibiza in de zomer

In Gereons Keuken Thuis draait het nooit zo om de plaatjes. Beweerde ik altijd en is nog steeds zo. Ik houd het meest van schrijven. Daarnaast kook ik nooit de gerechten real time.Heb bij recepten meestal al het plaatje in mijn hoofd. Ik ben namelijk een droogkoker. Wat dat is, heb ik een keer uitgelegd in Winfrieds woonkamer op NPO6.

Maar…, soms kun je zin hebben om eens terug te blikken met wat plaatjes. Laten we het een FOOD parade noemen. Met foodfoto’s van de Ten Kate markt e.o,, waar ik regelmatig vertoef om foodwandelingen te maken. Een FOOD parade van het eten in een bistro in Metz, oesters in Avignon of de foto van mijn inzending voor de dag van de #pastasalade. Deze week nog aan de slag met koken met bier voor het foodblogevent. En verder met mijn boek Gereons Keuken en Route. Wat voor een fotootjes komen daarbij? Dat is de cliffhanger. Maar nu de eerste FOOD parade op mijn blog.

  jambon persillé in Beaune

 

 

   #pastasalade op 1 juli

oesters met frambozendressing in Avignon

  homemade hoemmoes

 

  la belle de Bresse

asperges in Metz 

 

  olijven op de Ten Kate markt

terrine de campagne 

And now the showstopper:

  al fresco pasta van tante Canasta

 

World of Food.

 foto: sushi van St Jacobsschelp

De eerste dag van juli begint warm. Op een tropische woensdagmiddag, toevallig ook de dag van de #pastasalade bezocht Gereons Keuken Thuis Amsterdam Zuidoost. Op zoek naar een garage. Develstein. Daar staat namelijk iets te gebeuren. iets nieuws voor deze buurt. World of Food heet het. worldoffoodamsterdam.nl/ Een wereld vol eten uit de culturen van Amsterdam Zuidoost. Ghanees, Surinaams, Egyptisch, Oosters en Antilliaans. Een foodhall met al deze smaken.

Afgetrapt werd in een koel studentencafé Bacchus. Lingotto tekende samen met het stadsdeel voor de verbouwing van deze afgewerkte garage. Een lelijk gedrocht, vervuild en vervallen. Het moest een nieuwe impuls worden voor dit stuk Zuidoost, net als de studentenwoningen. Kosten noch moeite werden gespaard. Al met al een riskant project, aldus Martijn Bakker.

En nu glimt de voormalige parkeergarage. Nog wel in de steigers, maar binnenkort gaan 25 geselecteerde ervaren en startende ondernemers de buurt en Amsterdam verwennen met hun kookkunsten. Een  van deze ondernemers is de heer Li van Flavourtown, het enige restaurant dat op deze dag open was. Deze familie is al 40 jaar actief in de horeca van Zuidoost. Als eerste etnische ondernemers.

Gezeten op het dak van de garage had het restaurant een wijn- en spijs proeverij in petto voor de genodigden. Japanse sushi van coquille met een sprankelende prosecco. Een Surinaams spiesje van de barbecue met een pindasausje. We proefden de bouillon voor de ramen. Rode wijnen met een laag histamine gehalte. Uit speciale glazen.

Daarna was het nog mogelijk te spreken met de ondernemers, wijn te proeven of gewoon te genieten op het dak.

Ondanks dat World of Food nog niet helemaal af is, kreeg Gereons Keuken Thuis wel een indruk wat het gaat worden. Een wereld van smaken. Succes met de start!

 

Socca à la Niçoise

 foto: vieux Nice

Socca op deze lekker warme vrijdag. De makkelijke pannenkoek van kikkererwtenmeel à la Niçoise. In het Italiaans farinata geheten. (Overigens kenden de Romeinen ook al brood van kikkererwtenmeel) In Vieux Nice zie je socca overal in verschillende varianten. Belegd of onbelegd. Glutenvrij, dat zeker, maar daar gaat het mij niet om. Niet voor niets is er sinds kort de #LUBM. Ik donder de socca gewoon op de BBQ. Of maak er een wrap van met dat restje Provençaalse kip of koude ratatouille. Flinke dot aioli erbij. Socca, ook Nina Parker uit St. Tropez heeft het in haar boek staan. Met allerlei smaakjes. Ik gebruik gewoon alleen wat zout en een dosis komijn door het beslag. Ga het vandaag eens uitproberen met wat ras al hanout. Smaakte ook prima in de funky #pastasalade op de Dag van de Pastasalade. Ras al hanout koop ik altijd bij  De Volkskruidentuin in de Kinkerstraat. Een paradijs vol geuren en kleuren. Daar haalde ik ook het kikkerwtenmeel.

Ik grill de socca na op mijn BBQ, beleg ze met wat rauwe groente, En zoals gezegd een lekkere dot aioli. En glas frisse rosé erbij en je komt de canicules, hondsdagen wel door. Santé!

Nodig (10 stuks):

300 g kikkererwtenmeel

2 tl zout

3 tl ras al hanout

500 ml water

olie om in te bakken

Bereiding:

Doe het meel, het zout en de ras al hanout in een kom en voeg beetje bij beetje het lauwe water toe. maak er een mooi beslag. Zet het beslag zeker 2 uur in de ijskast. Er kunnen klontjes in ontstaan, maar die verdwijnen tijdens de rusttijd.

Verhit wat olie in een koekenpan en doe een schep beslag in de hete olie. Bak de socca om en om en zet apart onder folie. Eet direct op of laat afkoelen.Je kunt de socca dan ’s avonds gebruiken bij de BBQ.

 

Funky pastasalade

 foto: funky pastasalade

In mijn hoofd klinkt een heel oud nummer, begin jaren tachtig “Want you take me to funky town” van LIPPS Inc. Ik heb de 12 inch versie nog ergens in een doos liggen. Disco op zijn best. Niet op CD noch virtueel, maar op vinyl. Overigens weer helemaal funky hoor dat vinyl. Je kunt tegenwoordig op de Overtoom je gedownloade muziek weer gewoon laten persen. Tijdens een kopje hipster koffie. Wat een funky idee. Maar ik dwaal af, want vandaag is het 1 juli, dag van de pastasalade. In de tachtiger jaren aten we geen pastasalade. Dat was nog niet uitgevonden. En door wie pastasalade is uitgevonden, weet ik ook niet. Is ook niet meer te traceren. In ieder geval is het een mooie wijze om aan restverwerking te doen. Koude pasta assembleren met allerlei andere ingrediënten. Groente of vlees. Ik kies voor een gele ietwat funky pastasalade met mais, gele paprika en met honing/ras al hanout  gemarineerde speklapjes. Want geel is het nieuwe roze, als ik tenminste sommige trendgoeroes moet geloven. Maar ik dwaal alweer af. Het gaat op deze eerste julidag om de pastasalade. En niet alleen die pastasalade van mij, maar van vele deelnemers aan deze bijzondere dag. Hun links vind je onderaan deze blog. (er is zelfs een hele Facebook pagina te bewonderen over het fenomeen) Funky pastasalade. Een gerecht dat echt in het zonnetje gezet dient te worden. Vandaar dat geel, van de zon en de zomer. Ik word er vrolijk van zo’n pastasalade. Lekker koel op je bord, voor de picknick of op het strand. We drinken er een glas lichtgele viognier bij. Van Wild Pig Wineries.

Nodig:

300 g gekookte en afgekoelde penne.

1 gele paprika

1 sjalotje

1 citroen

3 speklapjes

1 el ras al hanout

1 el vloeibare honing

1 el gehakte bieslook

1 blikje mais

peper en zout

3 el olijfolie

Bereiding:

Maak van 1 el olie, 1 el honing en 1 el ras al hanout een marinade. Smeer de speklapjes hiermee in. laat de marinade 15 minuten intrekken. Verhit de grillpan en bak de lapjes tot ze krokant zijn. Zet het vlees apart onder wat folie.Was en snijd de paprika, laat de mais uitlekken en snipper het sjalotje. Hak de bieslook fijn. Meng alles door de afgekoelde penne en maak op smaak met flink wat peper en zout. Liefhebbers van pit kunnen een tl harissa pasta uit Tunesië toevoegen.Maak van 2 el olijfolie, wat citroensap en wat rasp van de schil een dressing en meng deze door de salade. Snijd hierna de speklapjes fijn en voeg deze toe aan de pastasalade. Serveer direct. Of neem mee als je de funky stad in gaat.

A propos: de links naar andere spannende pastasalades op deze zonnige eerste juli, dag van de pastasalade.

Echt eten maken etenmaken.blogspot.nl/2015/07/pastasalade-zomerfeest.html

Eten uit de Volkstuin etenuitdevolkstuin.nl/2015/07/01/koude-pastasalade-met-erwtenscheuten-en-citroen

Homecooking dept. homecookingdept.com/koude-pastasalade/

Italiaans koken met Antoinette italiaanskokenmetantoinette.nl/2015/07/lauwwarme-pastasalade-pesto-trapanese.html

Miss Foodiemoods foodiemoods.nl/pastasalade-met-tonijn/

Voor meer pastasalade volg je de Facebookgroep: 1 juli dag van de pastasalade.

De Zomer op Tafel, Stéphane Reynaud

 foto: De Zomer op Tafel

The unbearable lightness of cooking.*  Een predicaat, dat je Stéphane Reynaud zomaar kan toedichten. In Gereons Keuken Thuis, of moet zeggen al fresco ligt deel twee uit zijn serie seizoensgerechten uit de fameuze culinaire almanak 365. De Zomer op Tafel. Een vrolijk en zomers vormgegeven boek met recepten voor de drie zomermaanden. Vol zomersmaken en -producten. Elke maand begint met een kalender en een boodschappenlijstje. Wat is nu en waar te verkrijgen?

De citaten boven de recepten en de handige uitleg over technieken toveren een lach op je gezicht. “De junizon streelt je huid, de julizon slijt hem” is zo’n citaat. Daarna gaat Reynaud aan de slag met gemarineerde paprika op 2 juni. Hij maakt makreel als in Grenoble en legt uit waarom? Een pastasalade van zalm en penne op 9 juni. Allemaal makkelijke gerechten voor de zomer. Op de camping of het strand. Echt licht en luchtig koken. Wat kersen in rode wijn.

Marie en Léon Vachecrot zijn ook weer van de partij. Marie was jarig en ging op een cursus Oosters koken. Dat had gevolgen in de keuken van de Vachecrots en voor hun budget. Vermakelijke verhalen.

Juli doet zijn intrede. “In juli hebben alle tomaten maar één doel. Tegenpartij, opgelet!” Stéphane Reynaud gaat voor een Tomaten mozza en gekonfijte tomaten op 6 juli. Krabsoep en hoe je deze dieren met de deegroller goed plet voor de smaak. Marie en Léon maken aioli.  Er is zomerse pan bagnat. Een pastasalade van penne en basilicum. Snel te bereiden allemaal om daarna met een glas rosé onder de zomerse hemel of pergola te eten.

“In augustus zonneschijn, bubbelwijn en strandfestijn.” Augustus start vrolijk met gevulde courgettes, lamsspiesen op de zesde. Een zomerse salade Niçoise op de 13e, maar die kan net zo goed twee dagen later! Reynaud sluit af met een feestje voor Léon Vachecrot: “Bij regen of bij zonneschijn, tijd voor een kikkerbilletjesfestijn…”

De Zomer op Tafel is een kookboek, dat je gewoon moet meenemen naar het van vrienden gehuurde huisje in de Languedoc of in je rugzak tijdens je wandeltocht door de Savoye. Of voor bij je tentje op de naturistencamping in de Landes. Makkelijke Franse recepten. Nodig je campingburen uit et voilà instant convivialité! Een ander woord voor gezelligheid. En die kent in de zomer geen tijd.

De Zomer op Tafel, Stéphane Reynaud (ISBN 9789059566217) is een uitgave van Fontaine Uitgevers, fontaineuitgevers.nl en is te koop voor € 14,95

* wat dit boek te maken heeft met the unbearable lightness of cooking staat in mijn blog gereonskeukenthuis.nl/blog/nieuw-de-lubm/

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten