Catalaanse salade, terroirgerecht

foto: Perpignan, la Catalane

Roussillon, ook Frans Catalonië genoemd ligt tegen de Pyreneeën aan. Nog even je bent op het Iberisch schiereiland. Zo voelt de sfeer aan in deze streek. Catalaans. De zinderende stad Perpignan. Stad van de rugbyploeg, de Arléquins, die meerdere keren nationaal Frans kampioen werden. Dan wordt er meteen gefeest. Het schilderachtige Collioure, plaats van Matisse en consorten. De mooie brede stranden met zicht op het gebergte. De Mont Canigou als top erboven uit stekend. Alles onder de Mediterrane zon. De Britse schrijfster Rosemary Bailey schreef ooit een ode op dit gebied in haar boek “Leven in een ansichtkaart” ik heb het al enkel malen herlezen. Zoals zij de streek typeert.
Kleurrijk zijn ook de producten van deze streek. De Roussillon wijnen, als droge variant in wit rood en rosé, maar ook versterkt en zoet zoals de Banyuls en Muscat de Rivesaltes. Zon gebotteld in een fles.
De ansjovis van Collioure, fruit uit Ceret en slakken uit de bergen. Het beste van mar i muntanya zoals dat in mooi Catalaans heet.
Mooie ingrediënten om een salade Catalane te maken op deze mooie zomerse dag. Voor bij de gegrilde koteletjes met zelf in de garrigue geplukte tijm.We drinken er een rode Côtes du Roussillon bij.

Nodig 4 personen:

1 grote Romaine sla
4 hardgekookte eieren
6 rijpe tomaten
12 ansjovisfilets
1/2 blikje slakken (optioneel)
zwarte olijven
2 tenen knoflook
olijfolie
witte wijnazijn
gehakte peterselie
tijm
peper

Bereiding:

Snijd en was de sla. Kook de eieren, laat ze schrikken en pel ze. Leg de zoute ansjovis in wat melk en laat ze daarna uitlekken op papier. Snijd de tomaten in plakken. Spoel de slakjes af. Voor de dressing meng je vijf eetlepels olijfolie, 2 el witte wijnazijn, geperste knoflook en de tijm  in een kommetje. Doe alle salade ingrediënten in een kom en meng goed door elkaar. Giet de dressing erover en maak af met wat peper uit de molen. Bestrooi met gehakte peterselie. Serveer de salade met geroosterd brood.

Geef een reactie

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten