Wij Nederlanders eten weinig bonen, waarom zou ik niet weten. Gedroogde, ingeblikte of opgepotte bonen vormen niet een uitdaging om eens iets mee te maken. Hoe anders is dat in Frankrijk of Italië waar bonen vaak een groot bestanddeel zijn van het hoofdgerecht. Ja, maar wij eten in Nederland chili con carne! Klopt als een bus, vooral gemaakt met een zakje van een kruidenboer. Er is, laten we die chili con carne maar snel vergeten, eindeloze variatie mogelijk met bonen. Zo zet je zo, zonder zakjes een heerlijke warme maaltijd op tafel. Ik had nog een blik confît de canard staan, een verplichte aankoop, als ik in Frankrijk kom. Gewoonlijk geef ik bij deze eendenbouten wat tagliatelle. Maar vandaag maak ik eens een witte bonenschotel bij de eend. Cassoulet? Nou nee, ik zou het niet zo durven noemen, maar meer een simpele bonenschotel met worstjes en het vet van de eend uit het blik. Snel klaar. Bij dit stevige herfstgerecht drinken we een rode Cahors.
Nodig 4 personen:
1 blik confît de canard
2 grote potten witte bonen uitgelekt
1 winterwortel
1 rode paprika
1 tl tijm gedroogd
2 rode uien
2 tenen knoflook
2 tl paprikapoeder
1tl cayennepeper
25 cl witte wijn
3 varkensworstjes
peper en zout
gehakte peterselie
schone pot
Bereiding:
Haal de eendenbouten voorzichtig uit het blik en leg ze in een ovenschaal. Verwarm de oven op 180 graden en zet de eendenbout er een kwartier in. Eventueel kun je ze insmeren met wat vet uit het blik.
Snijd de ui, wortel en paprika in kleine blokjes. Snijd de knoflook fijn. Verwarm 1 el olijf olie inde pan en bak de varkensworstjes aan. Haal de worstjes als ze gaar zijn uit de pan en laat uitlekken op papier. Voeg daarna 2 el eendenvet toe aan de pan en fruit hierin de groenten en knoflook. De knoflook als laatste, want deze mag niet aanbranden. Voeg de tijm, paprikapoeder en cayennepeper toe. Daarna de uitgelekte bonen. Snijd de worstjes in stukjes en doe terug in pan. Giet het glas wijn erbij en laat het geheel nog 20 minuten sudderen. Voeg eventueel wat extra peper en zout toe. Serveer de bonenschotel in een schaal er bovenop met de warme eendenbouten. Bestrooi het geheel met wat peterselie. Geef bij het gerecht wat stokbrood.
Waarom staat bij de benodigdheden een schone pot? Een tip die ik eens van culinair schrijver Onno Kleyn kreeg is om het vet uit het blik apart te bewaren in een potje. Het vet blijft lang goed in de ijskast en is heerlijk om aardappels of groenten mee te bakken.
Mmmm dat klinkt reuzelekker, helaas heb ik geen paprika en winterwortel in huis. Hier vanavond dan maar ‘blote billetjes’ in het gras op tafel.
Doe vooral veel peterselie in gebakken aardappeltjes in eendevet.
Lekker winters. Gebruik het vet ook om een omelet in te bakken of je croutons.
Sounds like a great winter treat….
Ik kwam op je site doordat ik inspiratie zocht voor een recept. Ben aan de variatie geslagen(Door totaal andere inhoud keukenkastje en de wijn was op) ipv witte- zwarte bonen, ipv worstjes -ontbijtspek en ipv confit de canard -plakjes eendenborst, aangebraden in ghee, ipv wijn -kippenbouillon en dan nog een blaadje laurier erin mee pruttelen. Dan erbij in plakjes gesneden zoete aardappelen gestoomd en dan puree van maken met kloddertje creme fraiche en romige vers geraspte volvette kaas. Dan donker ongesneden brood erbij opgepiept in de oven met roomboter. Ben benieuwd hoe ’t smaakt straks…
Goedemorgen Bayla,
Dankje voor je leuke reactie. Ik hoop dat het heeft gesmaakt.
Groet Gereon