Het is al weer heel wat jaartjes geleden, dat ik startte met het geven van kookworkshops. Voor allerlei clubs en partijen. Op allerlei plekken. Er viel heel wat te ontwikkelen en te ontdekken. Eén van mijn workshops noemde ik “Rita’s bocadillosbar”. Speciaal voor haar gasten bedacht ik deze workshop. Geheel in Spaanse sferen, olé!, gingen de gasten van Rita aan de slag in de tuin. Onder de bomen, met in de hand een wijntje. Gezellig bocadillos maken. Het zonnetje scheen. De sfeer zat er meteen in.
Door mijn “Andalusische ijs” uitstapje van deze week en het zonnetje in mijn hoofd, kwam ik op de gedachte om de bocadillos van Rita eens op mijn blog te zetten. We drinken er een koude witte Rueda bij. Of wat feestelijker een glaasje Cava.
Rita’s Bocadillosbar
Rooster plakjes broodjes in de oven met een beetje olie/knoflook Je kunt ze met de onderstaande salsa’s of beleg combineren. Tip snijd de broodjes niet te dik en een beetje schuin.
Tomatensalsa
Ontvel 4 tomaten, haal de pitjes eruit en snijd ze fijn. Snijd 2 bosuitjes en wat koriander fijn. Meng het met olijfolie, peper en zout
Aioli-ansjoviscreme
Meng wat mayonaise, crème fraîche, gehakte knoflook en heel fijn gesneden ansjovis
Tomaat/schapenkaas
Snijd manchegokaas en tomaten in plakjes. Beleg de broodjes hiermee. Garneer de broodjes met wat oregano
Verse zalmtartaar
Snijd de zalm fijn en meng dit met citroensap en karnemelk. Laat het in het zuur een paar uur marineren, hierdoor gaart de zalm. Breng het op smaak met peper, zout en verse dille.
Vijgen met ham en verse roomkaas
Snijd de vijg in acht stukjes. Smeer er een beetje roomkaas op het brood. Leg er een plakje rauwe ham op. En dan een stukje verse vijg. Je kunt dit ook met dadels doen, als verse vijgen niet in het seizoen zijn.
En als klap op de vuurpijl:
500 g mosselvlees
3 paprika’s in reepjes
zakje geraspte kaas
peper en zout
gehakte peterselie
citroenrasp
1 Spaans pepertje
Klop de room en eieren lekker luchtig voeg citroenrasp en kaas toe. Maak het lekker pittig met het Spaanse pepertje en peper en zout. Doe in een ingevette ovenschaal de aardappelschijfjes (als ze te groot zijn maak ze dan fijner) en de mosselen en garnaaltjes. Voeg de paprikareepjes toe. Giet hierover het eiermengsel en zet in een hete oven voor ongeveer een half uur. Je kunt dit ook in een grote paellapan doen maar dan moet je de tortilla keren met een deksel of groot bord.Als de tortilla uit de oven komt royaal bestrooien met peterselie.
Buen provecho!