Colorful food. Koken met de seizoenen.

foto: zwevende zoete aardappelburger.

Colorful food. What’s in a name, want bij chef en schrijfster van dit vrolijke boek horen kleur en eten. Sharon de Miranda, bekend van het TV programma Binnestebuiten kookt con brio en met kleur. Eten was van jongs af aan haar passie en het is dus niet vreemd, dat zij uiteindelijk in de keuken belandde. Sharons keuken is een vrolijke mix van diverse keukens. Een vleugje Nederlands, een snuif Surinaams, een tikkeltje Antilliaans en een lepeltje Indisch. Dat is ook wat zij presenteert op de aankomende Floriade, waar zij de scepter zwaait over het foodgebeuren. Maar nu even terug naar Colorful Food. Voor Sharon is het belangrijk te koken met de seizoenen. Daarom begint het boek in de zomer en eindigt het in de lente. De Miranda geeft tips om seizoensgebonden en met kleur te koken. Het liefst lokaal geteeld. Goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Recepten voor alledag en feestelijke momenten.

foto: dronken kip in het pannetje.

Colorful food start met koken uit je voorraad, want dat is het halve werk. het vullen van je vriezer, het bewaren van pepers en kruiden, vervangen en combineren. Zo zet je in handomdraai een lekkere maaltijd op tafel. Met….. en dat is een handelsmerk van deze chef een lekker (smaak) watertje. Dat doet ze op TV, maar ook achter in het kookboek.

ZOMER. Dat vraagt om makkelijk buiten eten. Natuurlijk zijn de Hollandse zomers niet altijd je van het, maar bij mooi weer is het heerlijk buiten genieten van gerechten, die je tevoren klaarmaakt, zoals bruschette, kokossoep, zoete aardappelburgers of een soepje van rood fruit. Al deze gerechten werden op de gevoelige plaat vastgelegd door But first Salt, hetgeen mooie artistieke foto’s oplevert van gedefragmenteerde gerechten. Ooit zwevende gefrituurde aardappelpuree gezien. Het boek speelt niet alleen met je smaak maar ook met je blik!

HERFST betekent uiensoep voor Sharon de Miranda, Deze soep leerde ze als eerste maken in haar lange kookcarrière. Warmere troostende smaken voor als het sneller donker en kouder wordt. Dronken kip. De kleuren veranderen in Colorful Food van felle naar warme tinten. WINTER vraagt om warm eten. Zuurkoolsoep, hutspot maar dan anders, hete bliksem of zoete aardappeltaart. Sharon eet nooit gewone peren. Waarom zou je als je ze ook kunt stoven?

foto: winterse stoofpeertjes.

Tot slot LENTE, het seizoen dat nu net is gestart. Springrolls mogen niet ontbreken, asperges, biryani uit India, Waldorfsalade allemaal frisse smaken die een voorbode zijn voor wat gaat komen. Mueslirepen voor als je erop uit trekt. 

foto: cover Colorful Food.

Een vrolijk boek, net als de maakster zei ik al. Met niet te ingewikkelde recepten en onnodig lange  ingrediëntenlijsten. Gereons Keuken Thuis gaat zeker naar de culikunsten van Sharon kijken tijdens de Floriade. Maar eerst trap ik deze week de lente af met ….Colorful Food.

Colorful Food, Sharon de Miranda met fotografie van But first Salt (ISBN 9789089898944) is een uitgave van Terra en is te koop voor € 29,99

foto: Het is lente erop uit met homemade mueslirepen.

Noot: dit boek werd mij als recensie-exemplaar gestuurd door de uitgeverij. De bespreking hier is mijn eigen mening. Lees ook de disclaimer

De verstandige kock.

foto: cover facsimile van De verstandige kock uit 1669.

De verstandige kock. Proef de smaak van de 17de Eeuw. Het frisse platteland, weg van Amsterdam met zijn stinkende grachten. Buitenplaatsen aan de Vecht, in de duinen en rond Den Haag. In de zeventiende eeuw wat het boek de verstandige kock een verkoopsucces in de Nederlanden. Het verscheen als onderdeel van een handleiding voor het buitenleven, dat de patriciërs uit de steden zo graag leidden. Dan moest je wel de juiste tools hebben voor de schare personeel, die je meenam naar je buiten. Het kweken van groenten en het koken van een lekkere maaltijd à la campagne. Je ziet het ook bij de kastelen aan de Loire. Een grote inspiratiebron destijds. Ik snap wel dat er bijvoorbeeld buitenplaatsen ontstonden aan de duinrand. Er was frisse zeelucht en vers water voorhanden uit ondergrondse duinmeren.

foto: lekker buitenspelen.

De verstandige kock is een boek in de trant van het eerder door Gereons Keuken Thuis besproken excellente kookboek van Carolus Battus, waarmee schrijfsters Marleen Willebrands, Christianne Muusers & Alexandra van Dongen dit jaar de Joop Witteveenprijs wonnen. Willebrands is neerlandica en culinair behept. Zij maakte voor dit kookboek een hertaling van 194 recepten uit de druk van 1669. Kunsthistorica Alexandra van Dongen tekent voor de illustraties & de gedekte tafel met prachtig beeld uit Nederlandse musea. Manon Henzen kookte de recepten in een 21e-eeuws jasje. Hartstikke leuk om eens thuis te proberen.

foto; altijd een dolle boel in de keuken, Joachim Wtewael.

Hoe proef je de smaak van de 17e Eeuw? We kennen allemaal de schilderijen in het Rijks, Mauritshuis en andere Nederlandse musea. De keuken van de gegoede burgerij was niet voor de poes. Ook niet aan tafel bij de familie Huygens, die smikkelden van de soeticheydt des buytenlevens. Oh la la met Franse chiquerigheid naast het doe maar normaal Nederlandse leven. Want dat was de rigeur. Lekker in de natuur dartelen en buiten eten in de frisse lucht. Blindemannetje spelen voor de maaltijd. Willebrands neemt ons mee naar buitenplaats Hofwijck in Voorburg. Ze doet de geschiedenis van het kookboek uit de doeken en besteedt aandacht aan de humeurenleer een belangrijk onderdeel van de dagelijkse voeding. Zo zie je maar als kok op een buitenplaats was je ook een beetje arts en diëtist tegelijk. Niets nieuws onder de zon als je kijkt naar alle health kookboeken en blogs 350 jaar later. Feestelijk eten voor de rijken. Potkost voor de gewone lieden.

foto: citroenvlade door Manon Henzen.

Voor dat eten was een heel repertoire aan servies glaswerk en allerlei bestek nodig. Nu nog steeds te zien in het Rijksmuseum. Ga eens kijken bij de bijzondere collecties zou ik zeggen. Ook sprak de 17e-eeuwse dis vele kunstenaars en poppenhuisbouwers tot grote verbeelding. En het werk dat het befaamde melkmeisje deed in de keuken. Want behalve een koksboek was de verstandige kock ook een huishoudbijbel.

foto: het melkmeisje van Vermeer.

De verstandige kock heeft een heel groot register aan gerechten, waaraan we heden ten dage kunnen zien wat er zoal werd geserveerd. Waarschuwingen over al te zure wijn, groenterecepten, gekookte salade, vlees & (zoetwater) vis, tortelduif uit je eigen toren of kapoen gevuld met oesters. Allerlei gebakken en gekookte gerechten. En tot slot pasteien en appelvla. Het houdt niet op. Heel belangrijk zijn de verwerkingsrecepten in de slachttijd. En het maken van confituur. Een luxe, want suiker was duur. Tot slot worden we in het boek ingewijd in de 21e-eeuwse vertaling van enkele recepten. Dus je kunt er thuis ook mee aan de slag. Bijvoorbeeld met citroenvlade, dat ik ga meenemen in de Noordzee editie van Gereons Mag.

Net als het eerder vermelde Carolus Battus kookboek is De verstandige kock weer een voltreffer voor diegenen, die net als Gereons Keuken Thuis likkebaardend langs de 17e-eeuwse schilderijen van food lopen in de Nederlandse musea. Proef die eeuw zou ik zeggen op deze dinsdag!

foto: cover De verstandige kock.

De verstandige kock, Marleen Willebrands, Alexandra van Dongen & Manon Henzen (ISBN 9789056157944) is een uitgave van Sterck & de Vreese en kost € 29,95

Noot: dit boek werd mij als recensie-exemplaar gestuurd door de uitgeverij. De bespreking hier is mijn eigen mening. Lees ook

Van Gogh en de olijfgaarden.

foto: cover van het mooie boek, dat bij de tentoonstelling verscheen.

Van Gogh en de olijfgaarden. Vandaag start de nieuwe tentoonstelling Van Gogh en de olijfgaarden in het Amsterdamse Van Gogh Museum. Gereons Keuken Thuis bezocht de preview afgelopen woensdag. Een genot, na twee jaar niet in het Van Gogh Museum te zijn geweest. Want uiteindelijk moet je schilderijen live beleven. En dan is een aftrap van deze tentoonstelling een mooie reden om weer eens te genieten van de kleuren van Vincent van Gogh in deze barre tijden.

foto: Van Gogh genoot van het geritsel van de olijfbomen.

Vanaf vandaag presenteert het Van Gogh Museum een tentoonstelling met 15 schilderijen, met daarop olijfbomen, die Vincent Van Gogh schilderde tijdens zijn verblijf in Saint Rémy de Provence. Volgens de kunstenaar de mooiste werken, die hij in Zuid Frankrijk maakte. Deze nieuwe tentoonstelling is het resultaat van jarenlang onderzoek en laat eindelijk de complete serie van 15 werken zien. Een bijzondere samenwerking met bruiklenen van diverse internationale musea. De schilderijen verbeelden Van Goghs passie voor de natuur en de troost, die hij vond in zijn kunst. Want het was geen makkelijke periode in Saint Rémy.

foto: de tuin van de inrichting in Saint Rémy de Provence.

In de omgeving van Saint Rémy de Provence vind je veel olijfgaarden. Deze zijn er niet continue geweest, want de bomen, zoals Van Gogh ze zag in 1889, werden gerooid voor wijnbouw, om daarna in de jaren vijftig van de vorige eeuw weer aangeplant te worden. Helaas bevroren deze en werden de olijfgaarden tegen de Alpilles wederom aangeplant. Nu zestig jaar later kun je in deze streek beleven, hoe de schilder deze gaarden zag, want de bomen hebben inmiddels weer dezelfde grootte als in 1889.

Tussen juni en december 1889 maakte Van Gogh op verschillende tijdstippen van de dag een bijzondere reeks van 15 schilderijen. Hij was gefascineerd door het lijnenspel van deze bomen met hun zilvergrijze bladeren. Ze reflecteerden het licht en zetten de schilder aan tot experimenteren met kleuren.

foto: olijfbomen juni 1889.

Van Gogh schreef hierover aan zijn broer Theo op 28 september 1889:

“De olijfbomen zijn heel karakteristiek en ik doe alle mogelijke moeite, om die te pakken te krijgen. Het is zilverkleurig, nu eens meer blauw, dan weer groen gekleurd, brons, opblekend tegen een gele, paarsige of oranje tot dof roodokeren grond…. En op een dag zal ik er wellicht een persoonlijke impressie van maken, zoals de zonnebloemen dat zijn voor de gele tinten.”

Troost in de natuur. Voor het eerst brengt de tentoonstelling Van Gogh en de olijfgaarden deze belangrijke reeks samen. Aan de hand van de tekeningen en schilderijen, die hij maakte in Saint Rémy de Provence wordt je meegenomen  in de intense en spirituele ontwikkeling, die Van Gogh daar doormaakte. Zijn stijl veranderde, evenals zijn ambities. In deze mentaal heftige periode vond hij zijn kracht terug in het schilderen van de door hem bewonderde olijfbomen. Emblematisch voor het zuiden, zoals populieren, dat in Brabant of knotwilgen langs het water in Holland zijn. Van Gogh vond het de taak van moderne kunst om troost te bieden en zijn schilderijen van de olijfgaarden beschouwde hij als zijn ultieme bijdrage aan deze nieuwe schilderkunst.

foto: olijfbomen in de zomer 1889.

Van Gogh en de olijfgaarden is een mooie serene tentoonstelling, even weg van de huidige 21e eeuwse waan van de dag. Dompel jezelf onder in de zomer van 1889 en beleef hoe Van Gogh troost putte uit kleur en lijnenspel van de olijfgaarden.

foto: troost en sereniteit

De tentoonstelling Van Gogh en de olijfgaarden is te zien tot en mat 12 juni 2022. Meer informatie over deze tentoonstelling vind je op: Van Gogh Museum. Vanaf 11 maart is er op het YouTube-kanaal van het museum alvast een impressie te bekijken.

video: een korte impressie.
foto: olijvenoogst in de Provence

Recept: Provençaalse tartelette met gekonfijte tomaten en olijven. 

Nodig voor 6 personen:

6 plakjes bladerdeeg

600 g kerstomaatjes

4 tenen knoflook

6 takjes verse tijm

4 el olijfolie

2 tl suiker

zeezout grof

peper

4 el tapenade van zwarte olijven

4 el gehakte groene en zwarte olijven

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 120 graden. Leg de tomaatjes op een bakplaat en besprenkel met de olijfolie, bestrooi licht met zout en suiker. Rits de tijm af en strooi deze erover. Doe het zelfde met de gehakte tenen knoflook. Laat de tomaatjes 45 minuten garen in de oven. Keer ze soms voorzichtig om zodat ze heel blijven. Haal de tomaten uit de oven. Laat ze rusten. Verwarm de oven tot ongeveer 200 graden. Maak van de plakken bladerdeeg mooie ronde bakjes en plaats deze op een vel bakpapier in de oven om af te bakken. Om een wat dieper taartje te krijgen kan het bladerdeeg ook in een vormpje gedaan worden. Smeer de zwarte olijven tapenade op de rondjes van bladerdeeg. Erbovenop komen de tomaatjes en gehakte olijven.. Besprenkel de taartjes met het sap van het konfijten en strooi er nog wat tijm over. Of herbes de Provence. Deze taartjes kunnen zowel warm als lauw worden gegeten. Erbij een rode Côte du Rhône Villages.

foto: olijfgaard met op de achtergrond de Alpilles.

Van deze tentoonstelling is een mooie Nederlandstalige catalogus verschenen met talloze unieke verhalen, details en historische foto’s uit de omgeving van Saint Rémy de Provence. Geschreven door conservator Nienke Bakker en onderzoekers Teio Meedendorp & Louis van Tilborgh. Te koop voor € 19,95 in het Van Gogh Museum.

Gastblogger Marjolijn gaat eten in NYC.

Gastblogger Marjolijn gaat eten in NYC. Marjolijn Maurik-Verheijen is food- en travelblogger op puur koken. Op haar blog neemt ze haar lezers en volgers graag mee naar de mooiste plekjes op deze aardbol en deelt ze haar lekkerste recepten. Onlangs is ze geëmigreerd naar Duitsland. Ze vertelt daar graag over op haar blog. Verhalen over haar nieuwe woonomgeving, huis en haar andere passie huisdieren. Neem eens een kijkje op Puur Koken en maak kennis met veelzijdige Marjolijn. Vandaag een stuk over haar eetescapades in The Big Apple, een stad, die haar hart sneller doet kloppen. Overigens geldt dat ook voor Gereons Keuken Thuis. Het is zaterdag, here comes the weekend!

foto: NY door de ogen van Gaby Zwaan.

Tofste restaurants in New York City. Afgelopen december zijn mijn man en ik een week naar New York geweest, wat een waanzinnige stad is dat zeg. Alle clichés zijn waar, zodra je de metro uitstapt waan je je zelf in een film. Al het getoeter, de gele taxi’s de sirenes het is echt overweldigend. Nadat wij ons hotel hadden gevonden moesten we ook echt even bijkomen van al dat geweld, de lange reis en jetlag zou hier ook ongetwijfeld een rol in hebben gespeeld. Maar er moest gegeten worden en dus stapte wij na een power napje en een verkwikkende douche de drukte weer in. Men vertelde ons dat het nu helemaal niet zo druk was, dat het voor corona nog veel drukker was, wij dachten alleen maar…hoe dan?

Wij hebben in New York in de meeste leuke restaurants gegeten, een aantal tips kregen we van vrienden die al eerder in New York waren geweest en een aantal restaurants hebben wij gevonden door willekeurig iemand op straat aan te spreken waar we goed en gezellig konden eten. We kwamen echt in de meest enge achteraf straatjes terecht, dat vonden we toch niet zo’n goed idee en dus zijn we toch maar weer terug gelopen en hebben een wederom iemand aangesproken, ditmaal kwamen we wel bij een tof restaurant uit.

foto: inside Ellen Stardust Diner.

TOP 3. Marjolijn heeft een top 3 gemaakt van alle restaurants , waar zij geweest is met haar partner. Hier zitten ook restaurants bij waar zij alleen ontbeten of geluncht hebben, Marjolijn kan dus niet zeggen hoe het avondeten hier is, maar ze hoort het uiteraard graag als je daar ’s avonds gegeten hebt.

Nummer 1. Met absolute stip op nummer 1 staat Ellen Stardust Diner. Hou je wel van een beetje sfeer tijdens het eten en hou je van musicals dan zit je hier echt helemaal op je plek. Deze tip kregen wij van vrienden en deze tip geef ik dan ook graag door aan jullie. Je kunt bij dit restaurant niet van te voren reserveren en dus moet je aansluiten in een lange rij. Wij besloten vroeg te gaan en dus viel bij ons de rij nog heel erg mee, maar toen wij weer naar buiten gingen stond de rij al tot op de hoek van de straat (zo’n 200 meter). Bij Ellen Stardust Diner zingen de serveersters en serveerders, vaak zijn dit liedjes uit musicals, maar ook komt regelmatig iets van ABBA of een poplied voorbij. Het is allemaal heel gemoedelijk en niemand wordt opgedrongen mee te dansen of te zingen, gewoon lekker blijven zitten en genieten. De serveerster en serveerders zijn ook super vriendelijk en het ontbreekt je echt aan niks die avond. Leuk weetje is dat iedere Stardust medewerker binnen 2 tot 3 jaar in een grote musical staat op Broadway. Het zijn dan ook niet zomaar zangers en zangeressen.
Wat staat er op het menu? De kaart is echt typisch Amerikaans, chickenwings, burgers, milkshakes, roast beef enz. Super lekker en echt als je er bent neem een milkshake en als toetjes de Rainbow cake…goddelijk!

Ellen Stardust Diner, 1650 Broadway, New York, NY. $$$

foto: start de dag met een stevig ontbijt.

Nummer 2: The Red Flame Diner, in dit restaurant gingen wij elke dag ontbijten. Het ontbijt was super goed en zat dichtbij ons hotel, echt ideaal. Wat mijn man voornamelijk een voordeel vond is dat je er onbeperkt koffie kunt krijgen. Je bestelt 1 kop koffie en doorlopend wordt je kop koffie gratis bijgevuld. Had ik na 2 kopjes koffie echt wel genoeg, liet mijn man zijn kopje gerust een keer of 6 bijvullen. In dit restaurant kan je de meest uiteenlopende ontbijtjes krijgen. Wil je eieren? Geen probleem. Wil je dan roerei? Gekookt ei? Gebakken ei? Of toch liever een gepocheerd ei? Keuze gemaakt, oké wil je dan spek, ham, kaas of worst bij je ei? En wil je er bruin, wit, of speltbrood bij? Wil je er aardappeltjes bij? Gebakken of gefrituurd? En zo ging het maar door. Maar echt zo’n lekker gebakken eitje (uiteraard Sunny side up) heb ik lang niet gegeten. Wat je hier verder nog vind zijn de typische Amerikaanse ontbijtjes, pancakes met chocolade, pancakes met noten, pancakes met boter en siroop, pancakes met banaan, pancakes met blauwe bessen. Maar ook wafels, wafels met fruit en slagroom, wafels met kip en spek, wafels met een eitje en ham en/of kaas of spek en/of kaas. Maar uiteraard is er ook de yoghurt met fruit en muesli voor wie iets rustiger wil opstarten ’s morgens.
Wat wij ook erg fijn vonden is dat je normale porties krijgt, geen mega ontbijt maar gewoon 2 geroosterde boterhammen bij je 2 eitjes, wat aardappeltjes en wat boter en jam.

The Red Flamer Diner.  67 W 44th St, New York, NY P $$

foto: Connolly’s Pub.

Nummer 3: Connolly’s. Hou je van pubs dan zit je hier helemaal op je plek. Connolly’s is een echte Ierse pub met alle gezelligheid die daarbij hoort. Er staat een sportwedstijd aan op de tv, mannen en vrouwen hangen lachend en bier drinkend aan de bar en aan de tafeltjes zitten mensen heerlijk te genieten van hun eten. Op de achtergrond klinkt Ierse muziek en zelfs de barman lijkt met Iers accent te praten (hij vertelde ons dat hij een Amerikaans was en zelfs nog nooit in Ierland was geweest). Wat vind je hier op de menukaart? Eigenlijk van alles wat, salades, burgers, roast beef, finger food, soep, enz.

Je krijgt hier wel extreme Amerikaanse porties, de eerste keer dat wij hier gingen eten hebben dan ook ieder de helft opgegeten, zonde maar we zaten echt propvol. De keer daarna hebben we 1 maaltijd gedeeld met z’n tweeën en de laatste avond in New York toen wij daar weer gingen eten hebben we allebei een salade genomen, we hadden de hele week nog niet echt fatsoenlijk groente gegeten en dus werd dat wel weer tijd. De salades waren groot, maar het is toch al koud dus konden we er de hele avond over doen. Ondertussen wat kletsen met de barman, zo vertelde hij ons dat deze pub van origine een politiekroeg is. He dat is leuk, ik werk zelf bij de politie en nadat ik hem dat vertelde en hem foto’s had laten zien van mijzelf in uniform kregen we een rondje drinken van hem. Ook toen we nog 2x terug kwamen kregen wij het drinken van de barman, super lief. Het eten was erg lekker,, maar dus wel erg veel, maar dat mocht de pret zeker niet drukken. Wat je in dit restaurant moet doen is vroeg gaan, lekker eten bestellen, genieten van de gezelligheid, een sportwedstrijd kijken en dan is je bordje vast zo leeg.

Connolly’s. 121 W 45th Street, New York NY.  $$

Eten in NYC Mochten wij weer eens naar New York gaan (hopelijk eind dit jaar) dan gaan we deze restaurants zeker weer bezoeken. We zijn ondertussen al nieuwe restauranttips aan het verzamelen en dus kom ik hopelijk aan het eind van het jaar opnieuw bij jullie terug met een nieuwe top 3 van leuke, gezellige en lekkere restaurants in New York.

foto: Dean & Deluca Broadway, bron NY Times.

Recept van Gereons Keuken Thuis voor Marjolijn. 

NY style glazed ham. Begin jaren negentig stond er in het huisblad van de blauwe grootgrutter een recept dat afkomstig was van Dean & Deluca, de vermaarde delicatessenzaak. op Broadway. Het was een brunchgerecht, Ham met koffie en bruine suiker. Ik maakte het in de nineties regelmatig klaar. Helaas is het recept verloren gegaan en stond  Gereons Keuken Thuis voor de uitdaging om opnieuw het wiel uit te vinden. Coffee glazed ham een stevige start van je decemberzondag.

Nodig:
4 dikke plakken ham
75 g bruine suiker
2 el ciderazijn
1 el Dijon  mosterd
1 kop sterke espresso
2 verkruimelde beschuitjes
klontje boter

Bereiding:

Zet de oven op 200 graden. Meng de suiker, azijn, espresso door elkaar en verhit even tot de suiker is opgelost. Roer de verkruimelde beschuitjes en mosterd erdoor. Leg de plakken ham in een ovenschaal en bestrijk deze met het mengsel. Bak de ham ongeveer 25 minuten in de oven. Keer halverwege om en bestrijk de ham opnieuw met het mengsel. Serveer het gerecht met hash browns (gebakken aardappelen)

Dank je wel voor je leuke gastblog en veel plezier bij je volgende trip naar The Big Apple.

video: NYC boy van The Pet Shop Boys.

Eat this FISH. Blendbrothers.

foto: scheermessen met sesam.


Eat this FISH. Een kookboek met 70 unieke en eenvoudige visrecepten van de twee Zeeuwse broers Buysse a.k.a. Blendbrothers mag niet ontbreken tijdens de aftrap van de zilte zeemaand maart op Gereons Keuken Thuis. Een kookboek vol Zeeuws genot. Gevangen in deze zee- en waterrijke provincie. Vis uit de Noordzee, verse oesters uit Yerseke, scheermessen, zeekraal en ander zeegespuis verschijnt op de borden van deze twee alleskunners. Ze treffen het maar, om in zo’n provincie te wonen. Voeg daarbij, dat zowel Hendrik als Kamiel al heel wat stappen in diverse sterrenzaken hebben gezet en je kunt je voorstellen hoe alles uit Eat this Fish smaakt.

foto: Irih Mór oesters.

Eat this FISH heeft als doel, om thuis heerlijke vis- schelp- en schaaldierbereidingen te maken. Voor een diner à deux, familiebijeenkomst of vrienden. Allemaal combinaties, die de Blendbrothers tijdens hun reizen hebben ontdekt. Zeeuwse waar met een internationale touch. Daar grossiert dit tweetal in. En #easydoesit is de kreet. De recepten zijn niet moeilijk en je kunt er zelf je draai aan geven. De schrijvers hanteren drie categorieën: Quick, In Between en tot slot Take your Time, al naar gelang het duurt om een recept te bereiden. Gereons Keuken Thuis weet nu al dat de scheermessen sesam zullen schitteren in de Noordzee editie van Gereons Mag. Een mooi voorbeeld van quick & chique. Verras je gasten er eens mee. Of wat te denken van een oester special met margarita mezcal? Irish Mór oesters met pittige wagame zijn een traktatie. 

foto: Poon Hong Kong

In Between. Recepten, die een 20 tot 35 minuten vergen. Wat langer dus met groot resultaat. Hier wederom fusion galore, dat op de gevoelige plaat is gezet door Heikki Verdurme. Poon Hong Kong style, wulken met pimentón. De naam Blendbrothers begint behoorlijk te dagen. Langere tijd ben je kwijt aan de recepten uit het deel Take your time. Het mooie gerecht van gekonfijte Oosterschelde-kreeftenstaart, met tuinbonen en Reblochon of traditionele waterzooi in een Blendbrothers jasje. De heren geven ook een bereiding voor pieterman. Juist die exoot met een stekel.

foto: waterzooi Blendbrothers style.

Eat this FISH is een boek voor foodies en visadepten, die op een makkelijke wijze mooie creaties willen voorschotelen. In dit kookboek hebben Hendrik en Kamiel Buysse hun best gedaan om het moois uit de Zeeuwse wateren te combineren met trouvailles van hun reizen. Eat this FISH geeft een moderne draai aan lokaal product. De heren vervallen echter niet in moeilijke recepten. Het is voor iedereen te doen. Een mooie ondertitel zou zijn: Eat this FISH, easy as it is!

In de Noordzee editie van Gereons Mag half juni 2022 vind je een fijn recept uit Eat this FISH.

foto: cover Eat this FISH

Eat this FISH. Hendrik & Kamiel Buysse. Met fotografie van Heikki Verdurme. (ISBN 9789401482370) is een uitgave van Lannoo en kost € 25,99

Over de Blendbrothers:  Hendrik Buysse begon zijn carrière als kok in Oud Sluis (***) en vervolgde zijn parcours als chef bij Edwin Vinke (Kromme Watergang **) en als sommelier bij De Jonkman (**). Kamiel Buysse werkte jarenlang in de cocktailbar van Pure C (**) en daarna als mixologist in The Upper Room Bar van The Jane (**). Nu zijn ze fulltime Blendbrothers en reizen ze de wereld rond als foodadviseurs en cateraars.

Noot: dit boek werd mij als recensie-exemplaar gestuurd door de uitgeverij. De bespreking hier is mijn eigen mening. Lees ook de disclaimer

Wijntour 2022. Deel 1.

Wijntour 2022. Deel 1. Na een korte pauze tijdens de lockdown van december en januari start dit voorjaar de wijntour weer. De 2022 editie, zonder tekst met foto’s van in Gereons Keuken Thuis geproefde en gedronken wijnen.

foto: Kriter brut de brut chardonnay, Bourgogne, Frankrijk.
foto: Vino nobile de Montepulciano, Toscane, Italië.
foto: Carmennère, Valle Central, Chili.
foto: IGP Pays d’Oc, chardonnay, Frankrijk.
foto: Viña la Rosa, la Palma chardonnay, Chili.
foto: Le Commandeur, chenin blanc, Loire, Frankrijk.
foto: Domaine Tariquet, calssic blend ugni blanc, sauvignon & colombard, Gascogne, Frankrijk.
foto: Viña Sol, Torres, Catalonië, Spanje.

Volgende halte wijntour in april: Pays d’OC!

ZILT.

foto: cover Zilt.

ZILT. Een kookboek, dat voortkomt uit de Texelse samenwerking van Waddengastronomie-expert Annette van Ruitenburg, groenteteler Ellen van Straten en eilandcateraar Sabien Bosman, gelardeerd met fotografie van Ruth de Ruwe. Is ZILT nu hartig, zout, fris , zoet of vissig? Dat is de hamvraag als je zilte groenten in je keuken gaat gebruiken. Zilte smaken geven een oppepper aan je salades, soepen en gerechten. Zilte groenten doen dat ook, zegt ervaringsdeskundige en culinair schrijver Annette van Ruitenberg. Zij gaat voor het experiment met zilte groenten en wil samen met het hele team de bereikbaarheid voor het grote publiek vergroten. In ZILT tref je 75 heerlijke recepten aan met zilte groenten, die je zomaar op Texel kunt plukken of zelf kunt telen. Hierover vertelt Ellen van Straten meer in dit zilte boek.


ZILT start met een verhaal over de verzilting van onze bodem. Die is in de Nederlandse kustgebieden al een tijdje aan de gang. Dat heeft nadelen voor de teelt van traditionele gewassen, maar biedt ook kansen voor zilte zeegroente, een nieuwe variatie op ons dagelijks menu en om in de woorden van Annette haar andere boek te blijven: Lekker lokaal! Tips om zelf zilte groente te telen, met uitleg over het zaaien en oogsten. Een een zaaikalender. Zilte grond kan namelijk hele mooie producten voortbrengen. In de omgeving van SeaSpot worden van oudsher aan het Duinpieperpad bijzondere aardappels geteeld. Een ware delicatesse.


Na de oogst van zilte groente, volgen de lekkere recepten, gekookt door Sabien Bosman. Eén ding moet me van het hart, dan zwijg ik erover: de fotografie van de gerechten had beter gekund. Bij de mooie natuurfoto’s steken deze wat flets af. Dan de recepten: wat te denken van een fijne zilte aardappelsalade, een vrolijke tomatentaart, dips of chocoladetaart met peer en zeekraal.? Van Ruitenburg zegt dat zilte smaken de chocoladesmaak dieper maken. Ook het pekelen van een watermeloen tot  hammetje is een voorbeeld van een mooi experiment. Of wat te denken van de duindoorn-maanzaadcake. Allemaal mooie gerechten met voor het grote publiek onbekende zilte groenten.


ZILT is een mooi geschreven boek met prachtige natuurfoto’s van het Waddeneiland Texel In de groene intermezzo’s wordt veel aandacht besteed aan de diversiteit van zilte groenten en zeewieren en het gebruik in de keuken. Wie weet een idee om eens deze zomer mijn zeebalkon te gaan beplanten met zilt groen? Ik houd jullie in de Noordzee-editie van Gereons Mag op de hoogte van de voortgang. Net als in haar andere kookboeken tekent Annette van Ruitenburg voor een mooi terroirverhaal en dito recepten. ZILT is een mooie samenwerking van diverse disciplines en maakt een sterk pleidooi voor mooi lokale producten.

ZILT. Annette van Ruitenburg, Ellen van Straten & Sabien Bosman, fotografie van Ruth de Ruwe (ISBN 9789464040906) is en uitgave van Fontaine en is te koop voor € 29,99

Over de schrijvers:
ANNETTE VAN RUITENBURG is specialist in waddengastronomie. ‘Zoals een schilder de kleuren bij elkaar zoekt, zo heb ik dat met smaken.’ Maakte samen met Ruth de Ruwe, vormgever en fotograaf diverse boeken over natuur, cultuur en culinaire onderwerpen waaronder het prijswinnende boek ‘Liever Lokaal’.
ELLEN VAN STRATEN is een professionele groenteteler, voor zowel de biologische landbouw als zilte teelt, zij bezit een mooie moestuin achter de waddendijk.
SABIEN BOSMAN woont op Texel vanaf 2018 als ervaren cateraar en wildplukker organiseert zij wad excursies, is altijd op zoek naar bijzondere smaakcombinaties van Texelse en zilte producten.

Noot: dit boek werd mij als recensie-exemplaar gestuurd door de uitgeverij. De bespreking hier is mijn eigen mening. Lees ook de disclaimer

ENAK!

foto: cover ENAK!

ENAK! Hoe maak ik een eigen, nieuw, aantrekkelijk kookboek? Dat is de vraag, die schrijver Humphrey Ottenhof stelt aan het begin van dit boek. In Nederland barst het van de kookgekken, ieder op zijn eigen manier. Ook verschijnen er dagelijks nieuwe kookboeken, zie je op TV de leukste kookprogramma’s en is er natuurlijk het weergaloze kook- en foodaanbod op de sociale media. Dit alles zet velen ertoe aan een kookboek te schrijven. Humphrey Ottenhof deed dat met zijn BoerenKoolBoek en ik in 2013 met een eigen boek met de titel Gereons Keuken Thuis. Voor mensen zoals ik en anderen heeft Ottenhof nu ENAK! geschreven, een praktische handleiding over wat er zoal komt kijken bij het zelf schrijven en maken van een kookboek. Hij zet hiervoor een leerzame tocht uit door kookboekenland op basis van eigen ervaringen en onderzoek.

In ENAK! komen vragen aan bod als: Wie maken kookboeken? Waarover gaan kookboeken? Wie is je doelgroep? Hoe kom je op ideeën? Waar vind je nieuwe lezers? Wie worden je recensenten? Daarna ga je je opus magnus schrijven. Zo ligt er in Gereons Keuken Thuis al een tijdje een opvolger klaar voor mijn kookboek uit 2013. Ga ik het herschrijven of ben ik anno 2022 al op andere ideeën gekomen? In onze gevisualiseerde maatschappij is het uiterlijk van je boek ook heel belangrijk. En zonder marketing en key partners bereik je je niche niet. Tot slot volgt de uiteindelijke uitgave en sta je op je eigen boekpresentatie met een wijntje in de hand. Simple as that. Je Eigen Nieuw Aantrekkelijk Kookboek.

ENAK! gaat na alle theorie verder met een te volgen stappenplan, oefeningen en adressen. Tot slot bevat het boek de nodige bijlagen, waarvan  sommige een beetje karig vind. Ik review nu al heel lang kookboeken en Ottenhof had ook kunnen komen wat meer diversiteit aan voorbeelden. Dit terzijde, is ENAK! een ideale opstap voor foodbloggers en foodies als zij gaan nadenken over het maken van hun eigen kookboekenkind.

ENAK! Hoe maak ik mijn eigen, nieuw, aantrekkelijk kookboek? Humphrey Ottenhof  is een uitgave van AHUM en kost € 24,95

foto: BoernKoolBoek, eetensaardigheden over boerenkool. cover

Over de auteur: Humphrey Ottenhof (67), fanatiek amateurkok. Ottenhof, zelf auteur en docent creatief schrijven, Dorpsdichter en columnist bij De Gelderlander.  Hij schreef zelf boeken als Gelders Glorie en BoerenKoolBoek. Daarnaast organiseert de schrijver presentaties en workshops.

Noot: dit boek werd mij als recensie-exemplaar gestuurd door de uitgeverij. De bespreking hier is mijn eigen mening. Lees ook de disclaimer

Mindmappen op maandag.

foto: Gereons kookboekenhoek.

Mindmappen op maandag. Als je hier vanuit SeaSpot naar naar de zee kijkt, krijg je niet echt het idee, dat er voorjaar in de lucht zit. In februari kwamen Corrie, Dudley, Eunice en Franklin langs met windstoten, zand, zeewater en regen. Gereons Keuken Thuis heeft in 22 jaar aan zee nog nooit deze stormfrequentie meegemaakt. Binnen snort gelukkig de kachel en is het uiteindelijk een mooie dag om wat te mijmeren en mindmappen, wat maart gaat brengen. Er kwamen veel kookboeken binnen, die mijn aandacht vragen. Met heel verschillende thema’s. De groene fit for fun weken lopen op het eind. Gastblogger Marjolijn van Puur koken schreef een stuk over fijne restaurants in The Big Apple. Een zilte maand maart staat voor de deur met aandacht voor vis en andere zeegeneugten. En wijn natuurlijk, want Vini Bio in Amsterdam vraagt om een bezoek. Net als de opening van een prachtige nieuwe Van Gogh tentoonstelling. Voor de maand april zit ik met kaarten van de hexagoon op schoot, want de Franse weken starten 1 april. Nee, geen grap. Gereons Keuken Thuis gaat deze weken dit voorjaar vormgeven vanaf locatie. Maar nu eerst de aanstormende maartweken. Erover nadenkend wil ik op Gereons Keuken Thuis het aantal opvolgende boekbesprekingen  wat stroomlijnen. Per slot van rekening is mijn blog geen kookboekensite en vragen ook andere onderwerpen hun aandacht. Niet gevreesd, want alle boeken, die ik ontving, komen aan bod. Vandaag een preview. Vandaar het mindmappen over binnen welk kader alle gestalte gaat krijgen. Fijne maandag.

Video. Eunice op vrijdagmiddag.

KOOKBOEKEN in maart.

foto: cover ZILT.

ZILT. Van Fontaine ontving ik onlangs dit op Texel gemaakte boek, waarin het telen, cultiveren en koken met zilte groente voorop staat. Anette van Ruitenburg tekende voor de recepten, zoals ze al eerder deed in andere kookboeken over Texel en de Wadden. Sabien aan Zee kookte de gerechten en Ellen van Straten geeft tips over het zelf kweken van allerlei zilt groentegenot. De fotografie is van Ruth de Ruwe, die ons verblijd met mooie natuuropnamen rond Texel. De fotografie van de gerechten vind ik wat minder geslaagd. Desalniettemin is er door dit team een leuk thema aangeboord Meer hierover in de zilte maand maart.

foto: cover De Verstandige Kock.

De verstandige kock. Van de makers van het prijswinnende boek over Carolus Battus is er nu de verstandige kock. Proef aan de hand van de verhalen van Marleen Willebrands, Manon Henze en Alexandra van Dongen de smaken van de 17e Eeuw. Wederom een prachtige historische uitgave. Het kookboek is verschenen bij Sterck & DeVreese.

foto: cover ENAK!

ENAK! Heb je zelf altijd al een niet te versmaden kookboek willen maken. Humphrey Ottenhof, auteur van Het Boerenkool boek neemt je mee in de do’s en don’ts. Op basis van eigen ervaringen neemt hij de aspirant kookboekschrijver aan de hand in ENAK! Praktisch en vol tips. Een fijne uitgave van AHUM sport- en kookboeken.

foto: cover Eat this fish.

Eat this fish, de kick off van vismaand maart. Op 7 februari werd dit zilte kookboek ten doop gehouden in het Zeeuwse land. Een nieuw kookboek van de Zeeuwse Blendbrothers Hendrik en Kamiel Buysse, Een kookboek vol eigentijds zeevoer en ander kookbaar spul uit de Zeeuwse wateren. Voor ieder wat wils, makkelijk maakbaar. Uitgave van Lannoo.

Wijntour 2022. Na een korte pauze gaat Gereons Keuken Thuis weer periodiek fotoblog maken van gedronken en geproefde wijnen. In maart vind je de eerste batch op mijn blog. Vini Bio staat weer voor de deur. De laatste editie die ik bezocht vond plaats begin maart 2020. Ook april in Frankrijk levert gegarandeerd weer nieuwe vondsten op. Blij werd ik van het leuke boek van Lonely Planet, met wereldwijd de mooiste wijnroutes. Komt zeer van pas tijdens de Franse weken.  Wijnroutes is een uitgave van Kosmos.

foto: cover Lonely Planet’s wijnroutes.

Gastblogger Marjolijn. Deze in Duitsland wonende foodblogger op Puur koken stuurde Gereons Keuken Thuis een heuse  top drie van bezochte restaurants in New York.

foto: Ellen Stardust in NYC.

Zelf zegt zij daarover:

“Afgelopen december zijn mijn man en ik een week naar New York geweest, wat een
waanzinnige stad is dat zeg. Alle clichés zijn waar, zodra je de metro uitstapt waan je je zelf
in een film. Al het getoeter, de gele taxi’s de sirenes het is echt overweldigend. Nadat wij ons hotel hadden gevonden moesten we ook echt even bijkomen van al dat geweld, de lange reis en jetlag zou hier ook ongetwijfeld een rol in hebben gespeeld. Maar er moest gegeten worden en dus stapte wij na een power napje en een verkwikkende douche de drukte weer in. Men vertelde ons dat het nu helemaal niet zo druk was, dat het voor corona nog veel drukker was, wij dachten alleen maar…hoe dan?”

In maart het hele verhaal van Marjolijn. Inspiratie kun je alvast opdoen op haar Instagram account.

foto: de Franse weken komen eraan, mindmappen dus!

Franse weken 2022. Van 1 april tot en met half mei is het weer tijd voor de Franse weken. Zes weken lang Franse recepten, avonturen, wijnen en meer…. vanaf locatie. Ook de voorjaarseditie van Gereons Mag kleurt bleu, blanc & rouge. Heb je zelf ook nog een mooi Frans verhaal? Laat het weten in een reactie.

Noot: de boeken in dit stuk werden mij als recensie-exemplaar gestuurd door de uitgeverijen. De bespreking hier is mijn eigen mening. Lees ook de disclaimer

GROENTEN van Mari Maris.

foto: een lasagne met asperge, voorjaarsbode.


GROENTEN
 van Mari Maris. Het zijn nog steeds de groen(t)e weken op Gereons Keuken Thuis. En dan mag dit stevige bonk terroir niet ontbreken, Een kookboek met 100% pour 100% légumes, wat de klok slaat. Want in haar Franse tuin en keuken tovert Mari Maris de lekkerste groentegerechten op tafel, geoogst uit eigen kweek. Ze schreef er al een groentebijbel en andere boeken over, die haar het predicaat “groentekoningin” opleverden. Nu is er dus GROENTEN, een compendium, dat je aan de hand van 63 groentesoorten en ruim achthonderd al dan niet vegan gerechten meeneemt in de wondere wereld van groenten. Blad- wortel- en andere soorten groente. Een kokende actrice achter op deze dikke pil zegt te willen ruilen met Mari en ook te willen wonen in haar groenteparadijs, maar voegt daar direct aan toe, dat dit boek voorlopig afdoende is. Want één ding is zeker: madame Maris is niet over één nacht ijs gegaan. Zij schreef niet alleen de ruim 800 recepten op, wat mij al monnikenwerk lijkt, maar kookte, fotografeerde en stylede het hele kookboek zelf. Een grote prestatie.

foto: cake met een dubbele c, courgette en citroen, zomers.

Wat kun je verwachten van GROENTEN? Allereerst een kijk in de keuken van deze schrijfster. Groenten van A(aardappel) tot Z(uurkool). Gedegen basiskennis over elke groentesoort. Op het canvas gezet van kiem tot eindresultaat. Zoals de mooie rode bietenfoto laat zien hieronder. En natuurlijk recepten, van basis en easy does it tot mooie klassiekers. En heel belangrijk: no waste, want aan groenterestverwerking is ook gedacht. Alles in de kenmerkende Franse stijl van Maris, met een keuken vol brocante en Charolais runderen op de kiek. La vie campagnarde. Ik vind dit bijzonder, omdat voorheen Frankrijk wel veel groentebewerkingen kende, maar het niet de hoofdmoot van de maaltijd was. Gelukkig is dat in de hexagoon inmiddels veranderd. Een tekort aan groenterepertoire? Daar hoef je bij Maris niet bang voor te zijn, want vooraleer je uitgekookt bent met dit compendium ben je heel wat slagen verder.

foto: Ode aan Bocuse.

GROENTEN, een kijkje in de keuken. Het zou op deze vrijdagochtend ondoenlijk zijn, om een lange lijst van recepten op te gaan sommen. Maar laat ik eens met het oog op de aankomende lente de aspergelasagne noemen, een gerecht, dat bij een groentekoningin past. Of voor ’s middags een courgette-citroencake voor bij de thee of een koel glaasje limoncello. Ik vind het leuk, dat cake salé in het boek staat, want wij Nederlanders denken bij cakes nooit aan niet zoete varianten. Ik maak een grote stap naar paddenstoelen. Met een ode aan Bocuse. De beroemde (truffel) soep onder croûte, die in mijn jeugd vaak als feestelijk gerecht op tafel kwam. Niet alleen met truffel. Allemaal mooie gerechten van simpel tot elegant. 

foto: de visualisering van een biet in Groenten.

GROENTEN, wat kun je er nog meer over vertellen? Gereons Keuken denkt nog veel meer, maar eerst duik ik vandaag  in SeaSpot op de bank met deze dikke pil. Een mooi methode om aanstormende Eunice te doorstaan. GROENTEN is een aanwinst voor je keuken, als naslagwerk en inspiratiebron. In zoverre is de titanenklus, die het schrijven geweest moet zijn, geen verspilde energie geweest. Chapeau!

foto: cover Groenten.

GROENTEN. Mari Maris (ISBN 9789038810744) is een uitgave van Nijgh Cuisine en is te koop voor € 42,50

Over Mari Maris: Mari Maris’ Groentebijbel was de aanzet voor een inmiddels gigantische stapel kookboeken over groenten. Mari werkte haar leven lang als chef, de laatste jaren in haar eigen groenterestaurant. Ze is ook groenteboerin en maker van vijf succesvolle kookboeken. Voor Groenten nam ze fotografie en vormgeving in eigen hand. Mari wordt ook wel de Ottolenghi zonder lange ingrediëntenlijst genoemd. De pers kroonde haar tot goentekoningin van Nederland.

Noot: dit boek werd mij als recensie-exemplaar gestuurd door de uitgeverij. De bespreking hier is mijn eigen mening. Lees ook de disclaimer

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten