Saint Tropez cooking, kabeljauwpakketjes.

 foto: Saint Tropez

Het is vrijdag tijd voor Saint Tropez cooking. Een licht gerecht van venkel en kabeljauw. De frisse anijsachtige smaak van de groente, die je aan de Zuid Franse ook overal in het wild vindt langs de kust. Ik pluk dan regelmatig wat takken af en wrijf het in mijn handen. Je ruikt direct anijs. Overigens tref je behalve venkel ook selderij, tijm en rozemarijn op je sentier littoral, je pad langs de kust. Langs de wegen in de heuvels achter Saint Tropez. Waar het kalme leven gewoon doorgaat. De tuinders in Cogolin, de groei van de druiven voor de rosé uit Gassin. Daarin ligt volgens mij de aantrekkingskracht van dit schiereiland. Het glamoureuze van de kust, de flaneurs in de haven. De petanque spelende bewoners op de Place des Lices. En het rurale achterland van het Massif des Maures, met zijn spectaculaire uitzichten. Voor ieder wat wils. En elke dag wat anders.

Saint Tropez cooking #alfresco vandaag met kabeljauwpakketjes. Uit de oven met venkel en een dash ingemaakte citroen. Fris en licht. Net als de rosé van Château Minuty, de cuvée Bailly. Bleekroze en fris na je tocht over het schiereiland.

Nodig:

3 venkelknollen.

2 tenen knoflook

1 grote ui

2 gekonfijte citroenen

3 el olie

4 kabeljauwmoten van 150 g

zout en peper

klontje boter

Bereiding:

Snijd de achterkant van de venkel en het groen eraf. Snijd de venkel in tweeën en haal de harde kern eruit. Hak in fijne reepjes daarna. Snipper de ui fijn en hak de knoflook fijn. Snijd de gekonfijte citroenen in kleine blokjes. Verhit wat olie in een  pan en fruit de ui en knoflook zachtjes aan. Voeg de venkel en citroen toe en bak deze kort mee. Voeg wat water toe en laat het geheel met een deksel op de pan ongeveer 20 minuten smoren. Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg 4 vellen op maat geknipt bakpapier klaar op een ovenschaal. Leg hierop de kabeljauwmoten en bestrooi deze met wat zout en peper. Schep op de vis een flinke schep van het venkelmengsel. Leg op elke vismoot een klein klontje boter en bind de pakketjes dicht met keukentouw. Zet de bakplaat in de oven en laat de vis in 20 minuten garen.

 

Ei, de beste recepten.

 foto: Ei, de beste recepten

Breek de dag, tik een eitje! Een ei  hoort erbij! Bekende slogans ter promotie van een alledaags voedingsmiddel, dat multi-inzetbaar is. Behalve dan voor mijzelf. want alhoewel er heel wat eieren in Gereons Keuken Thuis worden gebruikt en bereid. Niet één daarvan wordt door mij zelf opgegeten. Ik lust namelijk geen eieren in hun solitaire staat. Een gekookt of gebakken eitje is aan mij niet besteed. Een grote uitzondering is de eidooier rauw door de carbonara. Tot zover mijn eierfobie.

De te leuker is het om een boek op de deurmat te vinden, dat over eieren gaat. Culinair journaliste en kok Blanche Vaughan schreef Ei, de beste recepten. Een kookboek vol recepten met eieren.

De schrijfster vertelt in haar inleiding dat een zojuist gelegd ei één van de lekkerste dingen is die je kunt eten. Ze houdt een pleidooi voor zo vers mogelijke eieren. Eieren zijn vaak de ster van de show in hun eenvoud of als geweldig bindmiddel. Wat te denken van ei in al je baksels voor de lunch of bij de thee. En passant bestrijdt ze ook de mythes rond een te hoog cholesterol gehalte van het ei. Een bevlogen dame dus deze schrijfster als het op kippeneieren aankomt.

Het boek gaat verder met de basis van het bereiden van eieren. gekookt, gebakken of gepocheerd. Of als perfect klaringsmiddel van je bouillon.( dat weten wijnboeren ook bij wijn).

Blanche gaat verder met ontbijtrecepten, zoals het modieuze “eieren in een nestje met paprikapoeder en za’atar” of het meer klassieke ontbijtje van “gepocheerde eieren op tomatentoast met bacon” Ze gebruikt ei in haar brioche en maakt zigeunertoast, een afgeleide van wentelteefjes.

In Ei, de beste recepten is ook een ferme plaats voor lunchgerechten. Eieren zijn  altijd handig voor een warm lunchgerecht, zoals mozzarella in carozza, een snelle roerei met tomaten en sojasaus of Italiaanse eierdruppelsoep.

 foto: Ei op mijn balkon.

We stevenen af op theetijd (hieraan zie je de Britse roots van het boek) Veel cakes, madeleines en appeldraken. Gemaakt met verse eieren. Voor bij de high of misschien wel low tea.

Dan krijgen we het avondeten. Met een recept voor groenten à la grecque. De mooie wijnrode oeufs en meurette uit de Bourgogne, hetgeen overigens een lunchgerecht is, maar niet voor deze schrijfster. En de keuze in het boek voor mooi gefotografeerde oeufs en gelée. Blanche heeft in dit hoofdstuk een duidelijke voorkeur voor klassiek. Zelfs een rogvleugel komt voorbij.

Daarna komen de toetjes aan bod met îles flottantes en zabaglione.. (dat lust ik wel) Het boek sluit af met nog wat sausrecepten en drankjes.

Ei, de beste recepten is een mooi boek met veelal klassieke recepten. Met goede basisrecepturen. Zelfs een niet eierminnend type als ik kan er wat mee. Al was het alleen al om het thuisfront te verblijden met een nieuwe variatie van een eigerechtje.  Een nadeel vind ik de vele zoete recepten. Er wordt erg veel gebakken. Zowel in het hoofdstuk theetijd als bij toetjes. Daarnaast had ik de sauzen in het hoofdstuk avondeten opgenomen. Ik begrijp dat de schrijfster de Britse eetmomenten heeft aangehouden, maar een wat sinpeler indeling was handiger geweest. De fotografie is prachtig en afwisselend. Ei, de beste recepten staat voortaan voorbeeldig in Gereons kookboekenhoek.

Ei, de beste recepten, Blanche Vaughan (ISBN 9789045209814) is een uitgave van Karakter Uitgevers, karakteruitgevers.nl en is te koop voor € 24,99

Homemade food parade.

Het is zomertijd. In deze tijd van het jaar gaan mijn handen altijd jeuken. Noem het een soort productiedrang of hamsterwoede. Homemade food parade, opdat je eind september gelukkig naar de plank in de voorraadkast kijkt. Vol potten pastasaus, appelgelei en -stroop of in de vriezer terrine de campagne en gerookte vis .En dan heb ik het nog niet over de geroosterde paprika’s en BBQ kaas in de ijskast,.In deze tijd van het jaar geef ik  mijn ogen goed de kost als ik op de Ten Kate markt ben of naar de slager ga.. Is er een doosje fruit voor en habbekrats te vinden of een flink stuk varkensvlees voor de terrine?  De rookpan naar buiten voor worstjes en vis. Gelukkig zijn alle buren vertrokken naar buitenlandse oorden. Je kunt dan ongestoord roken. Buiten  je focaccia laten rijzen. Het  zomerse #alfresco leven in Gereons Keuken Thuis.

Appelgelei gemaakt van een mooie Franse oogst appels. Applemania staat weldra voor de deur.

 

 In de zomer worden ook heel wat kilootjes tomaten in de pot gehakt, handig voor een pastasaus of lasagne.

 

 Vis roken is leuk om te doen. En die onvergetelijke smaak van rook van het houtmot van @kokenophout.

 

Lekker kneden in het deeg focaccia, dubbel gerezen met rozemarijn van het balkon.

 

 

 Kersenjam, c’est le temps des cérises. Je bent per slot van rekening niet voor niets in de Betuwe geboren.

 

 En dan de volle en zoete Normandische appeltaart, pur beurre, mag niet ontbreken in deze homemade food parade.

 

 En ik vertelde het al vaker Gereons BBQ kaas voor bij de Griekse grillade, op de salade of gewoon bij de apéro.

 Deze homemade food parade sluit af met de vrolijke deksels van de bolognese saus.  Het is voorlopig nog zomer. Kan ik lekker aan de slag.

 

 

Barbecue à la Saint Tropez

 foto: BB à Saint Tropez who else?

Ik ben in dit weekend eens aan het try out koken geslagen in het kader van mijn estivale #alfresco actie. De komende zomerweken ga ik koken, bakken, grillen, stoven en BBQ’en à la Saint Tropez. Dat is het nieuwe thema. Instant zomergevoel, buiten eten! Tafel gedekt. Rosé uit de karaf. Water met munt. In goed gezelschap. Een avond vol mooie verhalen over reizen en meer. Barbecue à la Saint Tropez. Ik maak vanavond kipdijtjes in ras al hanout-  en honingmarinade. Erbij serveer ik een salade van komkommer, watermeloen, feta en munt. Een homemade tabouleh en mijn van zon doordrenkte ratatouille. We zetten een CD van de Gipsy Kings op.  De stemming zit er al in. Schenken als apréro een glas bubbels in. We knabbelen van met de crudités met aïoli.  Daarna gaat de buitengrill aan en worden de dijtjes geroosterd. De salade komt naar buiten en de tabouleh. Het buitenpitje gaat aan voor de ratatouille. We sluiten de avond af met een groot bord met aardbeien en twee soorten gorgonzola. Zoet en pikant, oh la la! Heerlijk zo’n barbecue à la Saint Tropez.

 foto: frisse watermeloensalade

Nodig:

8 kipdijen zonder botje

3 el olie

1 el sherry azijn

1 el honing

zout en peper

1 el ras al hanout

1 citroen in partjes

gehakte peterselie

Bereiding:

Leg de kipdijfilets in een schaal. Maak van de olie, azijn, honing en kruiden een marinade. Smeer het vlees hiermee in en zet het een middag in de ijskast. Steek de bbq aan of de gril en rooster de gemarineerde filets gaar. Smeer telkens wat van de marinade op het vlees bij het omkeren. Serveer direct met wat gehakte peterselie en  partjes citroen.

Zomerse kookboeken parade.

001 Zomerse kookboeken op mijn buitentafel.

Ik heb er echt zin in. Zomerse kookboeken op een stapeltje op mijn balkontafel. Reizen via allerlei recepten en verhalen door heel Europa en daarbuiten. Instant vakantiegevoel. En herinneringen aan de gerechten, die ik maakte uit deze boeken. De mooie gesprekken met sommige schrijvers. Zomerse kookboeken.

 Heerlijk Rome van Sara Manuelli.

Dit leuke boek over de keuken van Rome, met recepten per buurt. Dwalend langs de zeven heuvelen aan de Tiber. Langs al het moois en lekkers wat deze stad heeft te bieden. En een uitstapje naar de Castelli Romani. Deed ik ook eens toen ik stage liep bij de Banca d’Ítalia in de Eeuwige Stad. http://gereonskeukenthuis.nl/blog/uit-ricordi-e-ricette-kalfsfilets-alla-pizzaiola/

 Griekenland Thuis, Theodore Kyriakou

Een heerlijk kookboek voor binnen en buiten. De keuken van de Griekse moeders. Vol smaak, per seizoen. Een inspiratie voor het buitenleven, die zomerse kookboek. Grillen tussen de planten. http://gereonskeukenthuis.nl/blog/lamskeftedakia-met-rozemarijn/

 Eten uit de Volkstuin door Marleen van Es

In de zomer wordt er in Gereons Keuken al fresco veel gekookt en geassembleerd met alles, wat ik heb gezaaid en geplant op mijn Amsterdamse balkon. Een grote inspiratiebron is het mooie boek van mijn vriendin Marleen van Es. Zij verhaalt over haar werk en haar passie in de volkstuin. http://gereonskeukenthuis.nl/blog/eten-uit-de-volkstuin-marleen-van-es/

 De zomer op tafel van Stéphane Reynaud.

Stéphane Reynaud kookt zomers in zijn tweede deel uit de 365 dagen almanak. Vrolijk eten, Leuke anekdotes en weetjes. Vers eten. En de hilarische avonturen van Marie en Léon Vachecrothttp://gereonskeukenthuis.nl/blog/de-zomer-op-tafel-stephanereynaud/

 Echt Eten Jonathan Karpathios

Hoewel het geen zomer meer was, koester ik nog altijd blije herinneringen aan de BBQ bij Jonathan en zijn vrouw Willeke. Op een mooie Indian Summermiddag, grilden we verse prei, die we eerder op deze dag hadden geoogst. We aten een heerlijke salade van de laatste zomerbloeiers.Het is altijd feest bij Vork&Mes  http://gereonskeukenthuis.nl/blog/gesprekken-gerechten-jonathan-karpathios-bevlogen-kok/ 

 De smaken van Bretagne.

De Vlaamse schrijvers van dit zilte zomerse kookboek bestieren een bed and breakfast in Bretagne. Zij koken met passie voor hun gasten. Doe ik ook graag in de zomer, zowel in de stad als aan zee.

 Nina’s Saint Tropez

Saint Tropez kan natuurlijk niet ontbreken in deze zomerse kookboeken parade. Ik schreef er al menig maal over. Oesters uit de oven, koude soep ter verkoeling van alle brouhaha. Dit jaar nam ik onder mijn arm Saint Tropez van Nina Parker mee op reis. En verkende al kokend deze heerlijke plaats. Ik kom er op terug nog deze zomer met St. Tropez #cookingvibes op mijn blog.                                           http://gereonskeukenthuis.nl/blog/sainttropez-komkommersoep/

 Ceviche van Martin Morales

Een boek mag natuurlijk niet ontbreken. Een boek vol ongekende zomerse smaken, die ik proefde on de de warme zomerhemel van Amsterdam Nieuw West. Ceviche van Martin Morales. DJ, entertainer, kok. wat eigenlijk niet. Hij is net zo divers als de keuken van zijn land Peru.                                                                                  http://gereonskeukenthuis.nl/blog/talk-tablemartinmorales/

 Tuscan Sun Cookbook van Frances Mayes

Het laatste boek mag zeker niet ontbreken. Al meer dan 25 jaar verhaalt mijn vriendin Frances Mayes over haar bijzondere leven met Ed in de Toscaanse heuvelen. Er wordt getuinierd, verbouwd en ook de inwendige mens wordt niet vergeten. Een van mijn favoriete zomerse kookboeken is het Under the Tuscan Sun Cookbook.  La casa aperta.Vol smaken uit Cortona en verhalen van deze twee levensgenieters.               http://gereonskeukenthuis.nl/blog/gesprekken-en-gerechten-francesmayesand-her-recipe/

Natuurlijk is deze lijst nimmer compleet, maar voorlopig kan ik weer even vooruit. Zomerse kookboeken, zomerse gedachten. Summer galore!

 

Eendenrillettes met trappist

005 foto: Lierke plezierke…

Het is een doordeweekse dag. Een beetje druilerige maandag. Een dag waarop je aan de slag kunt gaan met het maken van rillettes. Ja rillettes, daar kun je mij voor wakker maken. Varkensrillettes uit Le Mans, eendenrillettes uit de Sud Ouest, kippenrillettes uit de Bresse, ga zo maar door. Ik weet het, het zit vol verzadigde vetzuren. Maar die zijn helemaal niet zo slecht als altijd beweerd werd. Het blijft altijd spekkie voor mijn bekkie. Het gegaarde vlees, het ganzenvet. De kruiding. Het donkere bier.

Smeuïg  op een geroosterde boterham, of als hapje bij de borrel. Vandaag een eendenrillettes met trappist, zoals La Trappe, Chimay of Westmalle dubbel. Mijn drink suggestie erbij is hetzelfde bier. Je kunt er ook een rode jonge wijn bij drinken, zoals de Gamay van domaine Guindon uit Ancénis (Loire Atlantique)

Nodig:

4 stevige eendenbouten.

50 g boter

100 g ganzen- of eendenvet

1 flesje Trappist

2 rode uien

2 kruidnagels

2 laurierblaadjes

1 takje tijm

1 takje rozemarijn

1 teen knoflook

1 dl bouillon

peper en zout

Bereiding:

Snijd de uien in stukjes, plet de teen knoflook. Verhit in de pan de boter en braad de eendenbouten aan. Blus af met het bier en voeg de bouillon toe. Maak van de laurier, tijm  en rozemarijn een bouquet garni. Voeg de kruidnagels toe. Laat het vlees zeker een uur sudderen, totdat het van de botjes valt.

Haal het vlees uit de pan en laat kort afkoelen. Haal de bouquet garni uit de pan en zeef het vocht. Zet apart voor de verdere bereiding. Pluk de botjes kaal. Let op dat er geen stukje bot mee gaan. Doe het vlees in een kom, voeg 75 g ganzen- of eendenvet toe en maak fijn met staafmixer. Als de rillettes te droog wordt, voeg je telkens wat lepels van het kook vocht toe. Maak de rillettes op smaak met peper en zout. Doe de rillettes in een terrine en dek af met een laagje vet. De rillettes moet een paar uur afkoelen in de ijskast. Serveer de rillettes als hapje of op een stevige boterham. Eventueel met wat homemade vruchtengelei. Of wat te denken van augurkjes.

Het Anti Dieet Boek van Eetschrijver.

 foto: Het AntiDieetboek.

Gewicht verliezen met je boerenverstand. Ik propageer dat al enkele tijd met mijn Gereons Keuken Thuis dieet. Gewoon eten, veel bewegen en niet snacken. Het leven kan zo simpel zijn. Zonder dieet gewoon op gewicht blijven. En een lekker taartje mag altijd tussendoor.

Nu is er een boek verschenen, het Anti Dieet Boek van Gerrit Jan Groothedde, aka de Eetschrijver, dat naast een openhartig verhaal over zijn eigen gewichtsverlies ook de processen achter diëten ontrafelt.

Termen als sluipsuiker, obesogeen, reset en knutselvoedsel passeren de revue. Want het lukte Groothedde in anderhalf jaar 35 kilo aan gewicht te verliezen zonder dieet. En nog belangrijker. Hij wil op gewicht blijven. Dat is volgens de Eetschrijver het grootste gevaar, dat na elk dieet op de loer ligt. Je pakt je oude consumptiepatroon weer op en voor je het weet eet je weer evenveel sluipsuikers en in elkaar geknutseld voedsel. Dat zijn nu juist de dikmakende factoren. Niet het dieet.

Groothedde verhaalt over een onderzoek, dat een Veldhovense arts deed. Zij vergeleek de ingrediëntendeclaraties van alle nummers van Allerhande vanaf de jaren zeventig tot nu. De calorische waarde van de gebruikte ingrediënten is alleen maar groter geworden gedurende de jaren. In principe niets nieuws onder de zon. Ineens waren er geen kleine flesjes cola meer te krijgen, maar alleen halve liters vol met klonten suiker. Het directief van de moderne voedingsindustrie. In deze obesogene, dikmakende maatschappij. Voeg daarbij het zittende leven van de moderne mensen en de kilo’s vliegen eraan.

Tijd voor actie vond de schrijver, toen de weegschaal 130,1 kg aangaf. Een plan werd geboren. Gezond, gevarieerd en bewust eten. Het kwam op zijn weg, mede doordat hij in de lijnperiode aan zijn boek Weg van de Supermarkt werkte en zich bewust werd wat je als mens naar binnen stouwt.

Sluipsuikers zitten overal in. Tijd voor een reset. Groothedde noteerde een periode wat hij at en wanneer. De reset bestond uit het weglaten van de meest genoemde producten. Dat viel tegen. Hij vond een alternatief in gezond, gevarieerd en met aandacht eten. Zo verloor hij zijn extra ballast.

Het Anti Dieet Boek is een onthullend boek geworden, waarin Groothedde uit de doeken doet hoe je op gewicht kan blijven. Soms vind ik hem wat streng in de leer en soms iets te stellig. Ik vind dat bewegen wel bijdraagt aan gewichtsverlies.

Maar grosso modo is de schrijver erin geslaagd de lezer de ogen te openen voor het fenomeen van afvallen zonder kuren of andere fratsen. Gewoon met je boerenverstand. Leuke kost voor na de zomervakantie als de extra opgedane kilootjes van Kreta of pondjes uit Palermo er weer af moeten. Je zou er nu ook alvast aan kunnen beginnen.

Het Anti Dieet Boek van Gerrit Jan Groothedde (ISBN 9789000344505) is een uitgave van Uitgeverij Unieboek/Het Spectrum unieboekspectrum.nl en is te koop voor € 17,50

FOOD parade

 salade Ibiza in de zomer

In Gereons Keuken Thuis draait het nooit zo om de plaatjes. Beweerde ik altijd en is nog steeds zo. Ik houd het meest van schrijven. Daarnaast kook ik nooit de gerechten real time.Heb bij recepten meestal al het plaatje in mijn hoofd. Ik ben namelijk een droogkoker. Wat dat is, heb ik een keer uitgelegd in Winfrieds woonkamer op NPO6.

Maar…, soms kun je zin hebben om eens terug te blikken met wat plaatjes. Laten we het een FOOD parade noemen. Met foodfoto’s van de Ten Kate markt e.o,, waar ik regelmatig vertoef om foodwandelingen te maken. Een FOOD parade van het eten in een bistro in Metz, oesters in Avignon of de foto van mijn inzending voor de dag van de #pastasalade. Deze week nog aan de slag met koken met bier voor het foodblogevent. En verder met mijn boek Gereons Keuken en Route. Wat voor een fotootjes komen daarbij? Dat is de cliffhanger. Maar nu de eerste FOOD parade op mijn blog.

  jambon persillé in Beaune

 

 

   #pastasalade op 1 juli

oesters met frambozendressing in Avignon

  homemade hoemmoes

 

  la belle de Bresse

asperges in Metz 

 

  olijven op de Ten Kate markt

terrine de campagne 

And now the showstopper:

  al fresco pasta van tante Canasta

 

World of Food.

 foto: sushi van St Jacobsschelp

De eerste dag van juli begint warm. Op een tropische woensdagmiddag, toevallig ook de dag van de #pastasalade bezocht Gereons Keuken Thuis Amsterdam Zuidoost. Op zoek naar een garage. Develstein. Daar staat namelijk iets te gebeuren. iets nieuws voor deze buurt. World of Food heet het. worldoffoodamsterdam.nl/ Een wereld vol eten uit de culturen van Amsterdam Zuidoost. Ghanees, Surinaams, Egyptisch, Oosters en Antilliaans. Een foodhall met al deze smaken.

Afgetrapt werd in een koel studentencafé Bacchus. Lingotto tekende samen met het stadsdeel voor de verbouwing van deze afgewerkte garage. Een lelijk gedrocht, vervuild en vervallen. Het moest een nieuwe impuls worden voor dit stuk Zuidoost, net als de studentenwoningen. Kosten noch moeite werden gespaard. Al met al een riskant project, aldus Martijn Bakker.

En nu glimt de voormalige parkeergarage. Nog wel in de steigers, maar binnenkort gaan 25 geselecteerde ervaren en startende ondernemers de buurt en Amsterdam verwennen met hun kookkunsten. Een  van deze ondernemers is de heer Li van Flavourtown, het enige restaurant dat op deze dag open was. Deze familie is al 40 jaar actief in de horeca van Zuidoost. Als eerste etnische ondernemers.

Gezeten op het dak van de garage had het restaurant een wijn- en spijs proeverij in petto voor de genodigden. Japanse sushi van coquille met een sprankelende prosecco. Een Surinaams spiesje van de barbecue met een pindasausje. We proefden de bouillon voor de ramen. Rode wijnen met een laag histamine gehalte. Uit speciale glazen.

Daarna was het nog mogelijk te spreken met de ondernemers, wijn te proeven of gewoon te genieten op het dak.

Ondanks dat World of Food nog niet helemaal af is, kreeg Gereons Keuken Thuis wel een indruk wat het gaat worden. Een wereld van smaken. Succes met de start!

 

Socca à la Niçoise

 foto: vieux Nice

Socca op deze lekker warme vrijdag. De makkelijke pannenkoek van kikkererwtenmeel à la Niçoise. In het Italiaans farinata geheten. (Overigens kenden de Romeinen ook al brood van kikkererwtenmeel) In Vieux Nice zie je socca overal in verschillende varianten. Belegd of onbelegd. Glutenvrij, dat zeker, maar daar gaat het mij niet om. Niet voor niets is er sinds kort de #LUBM. Ik donder de socca gewoon op de BBQ. Of maak er een wrap van met dat restje Provençaalse kip of koude ratatouille. Flinke dot aioli erbij. Socca, ook Nina Parker uit St. Tropez heeft het in haar boek staan. Met allerlei smaakjes. Ik gebruik gewoon alleen wat zout en een dosis komijn door het beslag. Ga het vandaag eens uitproberen met wat ras al hanout. Smaakte ook prima in de funky #pastasalade op de Dag van de Pastasalade. Ras al hanout koop ik altijd bij  De Volkskruidentuin in de Kinkerstraat. Een paradijs vol geuren en kleuren. Daar haalde ik ook het kikkerwtenmeel.

Ik grill de socca na op mijn BBQ, beleg ze met wat rauwe groente, En zoals gezegd een lekkere dot aioli. En glas frisse rosé erbij en je komt de canicules, hondsdagen wel door. Santé!

Nodig (10 stuks):

300 g kikkererwtenmeel

2 tl zout

3 tl ras al hanout

500 ml water

olie om in te bakken

Bereiding:

Doe het meel, het zout en de ras al hanout in een kom en voeg beetje bij beetje het lauwe water toe. maak er een mooi beslag. Zet het beslag zeker 2 uur in de ijskast. Er kunnen klontjes in ontstaan, maar die verdwijnen tijdens de rusttijd.

Verhit wat olie in een koekenpan en doe een schep beslag in de hete olie. Bak de socca om en om en zet apart onder folie. Eet direct op of laat afkoelen.Je kunt de socca dan ’s avonds gebruiken bij de BBQ.

 

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten