Kerstmis 2013

 foto: detail schilderij Rijksmuseum
 

Een harde windkracht negen uit het zuiden raast over de stad. Een turbulent begin van de kerstdagen. Binnen staat de boom te stralen, als lichtend middelpunt in deze dagen. Er wordt gekookt in vele stijlen. Internet liep vol met recepten, blogs, tips, trucs en hele menu’s. Het woord stress valt met grote regelmaat. Want dat hebben wij onszelf aangepraat in deze maatschappij. We moeten vele ballen hoog houden als echte kerstjongleurs. Treffender kon het gisteren niet verwoord worden door een filosoof op TV. Ik hoorde zijn opmerking op de achtergrond. “Kerst is geen feest van geloof meer, maar van genot…” Er moet namelijk worden genoten en dat moet je laten zien aan anderen. Ieder op zijn eigen wijze. Zoals meneer R. uit Zuid Limburg, die zei blij te zijn dat Kerst niet meer zo sober is. Nee juist veel lichtjes, kleurtjes, eten en hoempapa. Alles in Dreivierteltakt! Kerstmis verliest twee letters, de s en de t, afkorting van heilig en wordt kermis.  Ach, net als de storm van vandaag raast het kerstgedreun ook weer over. En dan is iedereen weer blij dat die dagen weer over zijn. Ik ben er helemaal klaar voor. Een easy lunch op Eerste Kerstdag, met terrine prouvenço, involtini van kalkoen gevuld met pruimen en noten in sherryjus. Wat selderijpuree. En een griesmeelpuddinkje toe met cranberry/gember gelei. Op Tweede Kerstdag de boel opeten in Brabant. Zo stormen we weer goed gevuld op het nieuwe jaar af. Ik wens alle lezers van mijn blog mooie warme Kerstdagen.

Eén antwoord op “Kerstmis 2013”

  1. Ik ben het helemaal met je eens Gereon. Kerstmis begint bij mij steevast naar de begraafplaats te gaan en daar mijn ouders even te bezoeken, kerststuk te plaatsen en dan een grote kaars in het lantaarntje dat op hun rustplaats staat, aan te steken. Daarna gaan we dan naar de rustplaats van mijn zusje. Ook daar hetzelfde ritueel. Vannacht naar de nachtmis en daarna een ‘kerstontbijt’ bij vrienden. Niet overdreven, maar een goede katholieke traditie. Koken kan ik, gelukkig of helaas (nog steeds arbitrair) niet, dus zoonlief komt en kookt samen met Martin, mijn partner. Maar Kerstmis is voor mij in de eerste plaats wel een feest van geloof en bezinning. En natuurlijk, een beetje lekker eten mag. Ik heb ook wel eens vissticks met spinazie gegeten op Eerste Kerstdag. Gewoon om dat ik het lekker vond. Zalig Kerstfeest Gereon en aan allen die bij je horen!

Geef een reactie

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten