Aswoensdag, pasta met groenten

 

foto: koepel Sint Janskathedraal Den Bosch

Het is woensdag, Aswoensdag. De feestneuzen worden opgeborgen in de zuidelijke provincies. En er heerst weer midwinterse stilte na drie dagen dolle boel. Natuurlijk gaat een enkele die hard nog haring happen. Maar het is vooral de start van een nieuw begin. “Memento, homo, quod pulvis es, et in pulverem reverteris”  Stof zijt gij, mens en tot stof zult gij wederkeren. Het begin van de vastentijd. Op deze dag werd er voorheen geen vlees gegeten. Ik kan me dat nog goed herinneren. Eigenlijk niet zo raar na een winter vol varkensvet, vlees en stevige kost. In wezen is de vastentijd een opmaat naar de komende lente. Een verandering van spijs, lichter eten, nu de dagen weer gaan lengen. Tegenwoordig hoef je daarvoor geen religieuze motieven te hebben. Een dagje zonder vlees is goed voor iedereen. Vandaag een pasta met groente. Erbij drinken we natuurlijk wel een glas wijn, een witte verdicchio uit de Marken.

Nodig 4 personen:

1 courgette
1 winterwortel
1 rode peper
1 rode ui
1 potje kapucijners
2 tenen knoflook
2 el kappers
3 el boter
olijfolie
100 g gruyère
400 g spaghetti
gehakte peterselie
peper en zout

Bereiding:

Snijd de wortel en courgette in kleine blokjes. Snipper de rode ui. Hak de knoflook fijn. Snijd de peper in ringetjes. Let op dat je de zaadlijsten verwijdert. Laat de kapucijners uitlekken. Verhit wat olie in de pan en fruit de ui, peper en knoflook. Voeg de wortel en courgette toe en laat zachtjes garen. (voeg eventueel wat water toe)  Kook de spaghetti al dente. Voeg de kapucijners en kappers toe aan de warme groente. Giet de pasta af en bewaar wat kookvocht. Meng de pasta en de groenten door elkaar. Breng op smaak met wat peper en zout. Serveer de spaghetti direct op een bord met een klontje boter en wat geraspte gruyère. Bestrooi met wat gehakte peterselie.

ps met dank aan wikipedia voor de Latijnse quote

Geef een reactie

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten