Wie is Gereon de Leeuw?

 

1M2A8758

In de grote stad  Amsterdam maakt een schoorsteen overuren, want ieder moment van de dag komen de etensgeuren je tegemoet: forel uit de oven, een vliegend varkentje, veldsalade met kaas, selderijstamppot, hete bliksem met verse worst of een heerlijke shake met punch créole!

In dat flatje met die schoorsteen, woont de Bourgondiër Gereon de Leeuw. Dag en nacht staat hij in zijn rood gestreepte keukenschort achter het fornuis, te roeren in een pan met pompoensoep, om de buikjes van zijn familie later op de dag weer te kunnen vullen.

Als je hem daar niet kunt vinden, zit hij achter zijn laptop en typt hij gerechten en verhalen voor zijn blog. (www.gereonskeukenthuis.nl) Of zit hij op zijn begroeide plantenbalkon en droomt hij over de Bourgogne, het land van de stokbroden en de wijnen. In 2005, na een lange periode bij een bank gewerkt te hebben, ruilde hij zijn driedelig pak in voor een keukenschort.

Hij begon aan zijn avontuur met een klein wijn importbedrijf: Vins de Géréon. Daarnaast organiseerde hij wijnproeverijen op maat voor bedrijven en particulieren.

Binnen de onderneming Gereons Eatery and Winery schrijft hij over eten, producten en wijnen. In opdracht ontwikkelt Gereon recepten en menu’s voor partijen in combinatie met wijnadviezen. Hij gaat graag op pad met klanten om de nieuwste trends in de stad te laten zien. Op welk gebied dan ook.

Of dat dat nog niet genoeg is, werkt hij ook voor verschillende kookstudio’s in Nederland, waar hij kookworkshops, wijnproeverijen en wijncursussen voor verzorgt.

Hij geeft kooklessen, voor mensen die ook graag een Gordon Ramsay willen worden (alleen de kunst, niet de taal) Is altijd in de weer met het schrijven van zijn blog, die door velen op de social media wordt ‘geliked’. Maar dat niet alleen, deze man zit vol (culinaire) verrassingen, zo heeft hij ook een kook- leesboek Gereons Keuken Thuis uitgegeven met daarin alle recepten en columns van zijn website. Hij vertelt hier ook graag over op de radio.

Naast de recepten die hij schrijft, is hij ook een serie gestart “gesprekken en gerechten” waar hij  bekende schrijvers en kunstenaars interviewt. Bij ieder stukje komt een persoonlijk recept van Gereon en een wijntip.. Zo zijn er al een aantal grote namen voorbij gekomen, zoals Frances Mayes, Carol Dinkwater, Martin Morales etc..

Voelt u zich aangesproken door dit verhaal? Wilt u ook graag een eigen Robert Kranenborg in huis? Geef uw man of vrouw dan vandaag nog op! Wilt u liever een wijncursus met al uw vrienden die alleen maar de (biologische) wijn van de supermarkt kennen of geinterviewd worden op Gereons blog?

Twitter, Facebook dan Gereon de Leeuw of bezoek gereonskeukenthuis.nl  Vergeet niet een presentje voor deze creatieve duizendpoot mee  te nemen. Zijn favoriete witte wijn is een Pouilly Fuissé en van de rode wijnen een Givry. U moet deze dan wel  zelf even importeren vanuit de Bourgogne.

(dank aan Marieke Rijneveld, schrijfster en dichteres, voor het schrijven van deze tekst)

10 gedachten over “Wie is Gereon de Leeuw?”

  1. Hallo Gerion(bijzondere naam trouwens),

    Waartoe een hernieuwd contact met een -voorheen Haagse, nu Italiaanse- muzikant/Face-booker al niet(of eigenlijk wél) kunnen leiden…….; hoe dan ook in dit/mijn geval dus naar jou,je kookboek en je ‘vakantieverblijf’-plek. Alles ziet er prima uit!
    Mogelijk zal ik ook ’s gebruik willen maken van ’t Zandvoortse plekje, maar nu heb ik i.i.g. interesse voor het boek(of mogelijk 2, aangezien er in mijn ‘omgeving’ ook liefhebbers zijn).
    Nu wil ’t geval dat ik niet aan digitaal bankieren doe, maar gewoon met overschrijvingskaarten; dit zou kunnen betekenen dat de betaling misschien te laat bij jou kan/zal zijn.
    Ik zag zojuist dat er ook een 06-nr. genoemd wordt, dus probeer ik morgenavond te bellen. Is dat OK? Als ik via een RE nog niets vernomen heb, probeer ik ’t gewoon.
    Het goede verder, met groet,
    Ina den Breems(te Diever – Dr.)
    0521-591397

    1. Goedemorgen Ina,

      Dank je voor je reactie. Grappig inderdaad dat wij een Italiaanse rockster in ons midden hebben. Ik zet je bestelling op de lijst. Ik denk dat dat wel goed komt.

      Mocht je nog vragen hebben hoor ik het graag.

      Met veel groeten Gereon

  2. Hoi Gereon,
    Wat leuk je gisteren eindelijk eens “live” te ontmoeten! En wat waren je Griekse gehaktballen lekker (al heb ik nog steeds moeite om het visuele van de bereiding van m’n netvlies te krijgen…). Mag ik van jou het recept voor mijn blog? Mooie ruilhandel; jij mijn dijen, ik jouw ballen ;-).
    Tot snel ergens!
    Wendy (aka Miss Foodie)

    1. Hoi Wendy,

      Ik vond het een heel gezellig tuinfeestje en leuk je te spreken in het echie. Het is eigenlijk heel makkelijk mijn keftedakia.

      Nodig voor een flinke pan vol:

      500 g half om half gehakt
      500 g rundergehakt/ lamsgehakt
      1 ei
      paneermeel naar keuze
      2 tl oregano gedroogd
      4 tenen knoflook geperst
      peper en zout
      2 tl kaneel
      olijfolie

      De saus:

      1 pakje passato
      1 blik tomaten stukjes
      1 rode ui
      1 teen knoflook
      2 tl paprikapoeder
      1/2 courgette in blokjes
      1/2 paprika in blokjes
      olie
      1 glas stevige rode wijn
      gehakte peterselie
      1 takje rozemarijn

      peper en zout evt. extra kaneel.

      Bereiding:

      Meng het gehakt goed door met alle ingrediënten. Draai er balletjes van. Verhit olie in een pan en bak ze rondom bruin.

      Snipper de ui, snijd de courgette in dobbelsteentjes, snijd de paprika fijn. Verhit de olie in een pan en laat de ui even zweten voeg de groente toe, de fijngehakte knoflook, wat paprikapoeder en de rozemarijn. Laat het geheel even bakken en blus af met de rode wijn. Voeg de tomaten passato toe en de blokjes tomaat.

      Verwarm de saus goed en voeg de balletjes toe. Laat het geheel 45 minuten pruttelen. Maak daarna op smaak met peper en zout en voeg gehakte peterselie toe.
      Eventueel kun je ook nog wat kaneel en oregano toevoegen.

      kaló orexí

      Dat was hem, veel plezier in the Big Apple!!!

  3. Dag Gereon,

    Eveline hier (van Theetuin Overleek). Dank voor het schrijven van het zeer positieve stuk en de prachtige foto. Graag zou ik van u willen weten of wij wellicht de foto mogen gebruiken voor op onze website. Fijne dag!

    1. Beste Eveline,

      Natuurlijk mag je de foto gebruiken (svp met naamsvermelding) het is al weer een tijdje geleden dat ik dit schreef. Wij hebben toen een heerlijke dag gehad met jullie bootje. Ik zal deze blogpost vandaag nog eens melden op FB en Twitter.
      Groet Gereon

Geef een reactie