Spinaziesoep en croûte van Paul.

 foto: spinaziesoep en croûte van Paul.

De spinaziesoep en croûte van Paul. De soepen van mijn tante Doubs behoeven geen krans meer. Daar gaat Gereons Keuken Thuis het vandaag niet over hebben. Vandaag een heerlijk recept voor soep van Paul. Nee niet Bocuse, maar Spaan, die overigens net zo behept is als eerstgenoemde in de keuken. Al heel wat keren heeft chef Paul ons verwend met heerlijke gerechten en dito wijnen. Vanuit zijn keuken ruik je de kaasstengels met parmezaan en ras al hanout. Voor de haard genieten we van een goed glas witte Montagny van domaine Feuillat Juillot. Een goede bekende in de familie. Wat heerlijk vers geneden gerookte zalm erbij en de apéro is compleet.

We gaan aan tafel, die voor de gelegenheid is gedekt in kerstsfeer. Joséphine opent een Zuid Afrikaanse blend van syrah, grenache, cabernet sauvignon,  cinsaut en viognier. The Chocolate Block heet deze wijn. En inderdaad, het lijkt op een stuk rauwe chocolade met wat boter door de viognier.

De soep is klaar en komt ter tafel, een spinaziesoep en croûte. Spannende basilicumgeuren onder een hoedje. Het leuke aan zo’n dakje is dat de gast niet weet wat eronder zit en de geur wordt vastgehouden. Daarna verrast Paul ons met een gerecht van speltpenne met roomsaus, allerlei bospaddenstoelen en verse truffel. Een mooie match met de chocoladebruine wijn. Wat een smaken allemaal. Ik schep twee keer op.

 foto: speltpenne met verse truffel

Het dessert lonkt en de chef verdwijnt in zijn keuken. we horen kloppen, spatelen en andere geluiden. Een funky dessert, met een  warme custard met kokos, bramen, roomijs en popcorn. Ondertussen zet gastvrouw Joséphine één van haar malle kerstdieren aan ter begeleiding. Een olifantje van pluche dat zingt en tolt. Een Rudolph op skies die kan buitelen. Zoiets kun je alleen in de States kopen. Op ons applausgeluid heft Santa in de hoek een kerstlied aan. We smullen van de warme custard, de bramen en het ijs.

 foto: een funky dessert.

Erbij een glaasje PX van het solerajaar 1941. Wat een feest. De engeltjes rollen op je tong.

Na dit heerlijke eten en geweldige gezelschap komt de tijd dat de herdertjes bij nachte moeten gaan liggen. We nemen goedgemutst afscheid. Een heerlijke pre kerstavond, vol gesprekken en gerechten. Dank aan Joséphine en Paul.

 foto: een afsluitend glaasje PX sherry

Spinaziesoep en croûte van Paul heb ik de soep gedoopt en hij komt zeker nog eens in Gereons Keuken Thuis op tafel. Mijn interpretatie hieronder. We drinken er een volle witte Macônnais bij.

Nodig:

1 zak verse spinazie

1 liter kippenbouillon

wat uitgebakken spekjes

1 bosje basilicum

100 ml kalfsfond

50 ml room

peper en zout

vier vellen bladerdeeg

ovenbestendige soepkommen

Bereiding:

Verhit de bouillon en kook hierin de spinazie. Voeg de kalfsfond en room toe en maak op smaak met wat peper en zout. Laat de soep geheel afkoelen. Voeg de basilicum toe en pureer het geheel.

Leg in de soepkommen wat uitgebakken spekjes en schep de soep erover heen. Let op dat de soep geheel is afgekoeld, anders wordt het bladerdeeg slap. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vouw het bladerdeeg over de soep komen en bak het geheel in 20/25 munten gaar. Serveer direct!

4 antwoorden op “Spinaziesoep en croûte van Paul.”

  1. Was het echt zo lekker en gezellig als hier beschreven in Gereon’s blog? JAAAHAAAAAA!! Heb genoten van het dierbare gezelschap en van mijn lieve Paul z’n kookkunsten.

  2. Heerlijk Gereon, dergelijke vrienden in je nabijheid te hebben. Met name om te kunnen eten en drinken 😉

Geef een reactie