Salade campagnarde met gebakken geitenkaas.

 foto: salade campagnarde

 

Salade campagnarde, boerensalade. Zo’n voor- of bijgerecht, dat je in een handomdraai maakt. Voor tijdens je #alfresco lunch of bij de barbecue. Gereons Keuken Thuis maakte deze salade gisteren voor bij de porc a la Dijonnaise varkensfilet met een saus witte wijn, room en Dijon mosterd. Een makkelijk gerecht en in een handomdraai op tafel. Stokbrood erbij en de sauskom ermee leeg maken.

Een salade campagnarde staat op elke Franse menukaart met croutons, spekjes, een gepocheerd ei. Met het laatste heet deze salade dan weer Lyonnaise of zoals in Café du Sport in Fleurie Beaujolaise. Enfin, de mogelijkheden zijn eindeloos. je plukt wat sla van het balkon. Maakt een lekkere dressing en bakt de spekjes uit. Dan kan het grote assembleren beginnen. Een zuur augurkje? Knoflookcroutons? Wat gedroogde tomaatjes? Doe eens mal en ga aan de slag.

Bij zo’n salade campagnarde drink je natuurlijk een iets gekoelde Beaujolais. Deze week had de blauwe grootgrutter een Villages van de Beaujolais tycoon Duboeuf in de aanbieding. Een zomerse wijn vol knisperend fruit noemde een culiscribent deze. Als je eens in de buurt van Romanèche Thorins bent moet je zeker eens het themapark Hameau du Vin van Duboeuf bezoeken. Leerzaam, lekker en leuk.. Bij de salade campagnarde drink ik de granaatrode Morgon van mijn vrienden van Domaine de la Rizolière in Vauxrenard.

 foto: de eerste lentesla.

Nodig:

gemengde jonge slasoorten

2 tenen knoflook fijngehakt

50 g spekjes

rolletje geitenkaas

2 el olie

olijfolie

sherry azijn

gehakte peterselie

paneermeel

2 tl Provençaalse kruiden

peper en zout

Bereiding:

Pluk en was de sla en scheur deze in stukken. Hak de teentjes knoflook heel fijn. Snijd de geitenkaas in plakjes en wentel deze door de Provençaalse kruiden paneermeel. verhit wat olie in een pannetje en bak de geitenkaas snel om en om aan. Bak de spekjes goed uit met wat gehakte knoflook (let op dat je deze later toevoegt om verbranden te voorkomen) Laat de spekblokjes uitlekken op papier. Maak een dressing met wat knoflook, 3 eetlepels olijfolie en 2 eetlepels sherry azijn. Voeg naar smaak peper en zout toe. Meng de salade goed met de gehakte peterselie en dressing. Garneer de salade met de gebakken geitenkaas en spekjes.

 foto: porc à la Dijonnaise op 2e Pinksterdag

Geef een reactie