Pasta, risotto & gnocchi bij Janneke thuis.

 foto: Pasta, risotto & gnocchi.

Vandaag start de Italiaanse week in Gereons Keuken Thuis. Een week vol verschillende blogposts, van recensies over pasta- tot pizzaboeken. Een bezoekje aan een kookdiva uit de Veneto. Een verhaal over een vriendin van mij, die onder de Toscaanse zon kookt. We gaan naar Friuli, een mij onbekende streek tot voor kort. Gereons Keuken Thuis sluit af met een foodparade Italiaanse week. Je kunt nog t/m woensdag een link inzenden.

We starten met Pasta, risotto & gnocchi bij Janneke thuis. Het nieuwe boek van kookboekenauteur en foodstyliste Janneke Philippi, dat zij samen met haar man Serge maakte als opvolger van Soep. De schrijfster vindt deze Italiaanse gerechten simpel te maken, dankbaar en op elk moment inzetbaar. Deze Italiaanse gerechten zijn echt een aanvulling op je kookrepertoire.
Zolang de schrijfster zich herinnert eet ze pasta. In den beginne alleen spaghetti of macaroni elleboogjes. Of de ravioli bolognese uit blik. Tijdens haar studie vormde pasta een goede en goedkope maaltijd. En er is weinig veranderd. In huize Philippi staan ook nu nog steeds de carbonara of al pommodoro op tafel. Maar ook spontane recepten wat er die dag nog in de altijd volle ijskast is te vinden.
Het boek start met basics, Over pasta, saus, je pan, de deksel en de eeuwige vraag of er nu wel of geen olijfolie bij het water gaat?
PASTA fresca begint met een basis deeg voor verse pasta. dat moet soepel zijn, zodat het makkelijk kan worden uitgerold. Lintpasta uit de machine met boter en Parmezaanse kaas, pastarolletjes met munt en citroen, knalrode farfalle of zelfs cacaopasta. Het lijken wel de kleurtjes, die ik ooit zag bij een pastawinkel in Venetië, Rizzo. Een ander leuk idee in dit hoofdstuk zijn de pastavellen met hele kruiden erin. Zien er mooi uit.
Philippi gaat verder met de gedroogde pasta in PASTA secca, een reisje langs vormen, soorten maten en kooktijden. De schrijfster kiest ervoor alle pasta iets korter te koken dan de aangegeven tijd op het pak, omdat de bite dan wat sterker blijft. Droge pasta een mooi basis voor een gerecht met aardappel, pesto en sperziebonen. Of de emblematische penne all’arrabiata. Om dol van te worden. De classic alla carbonara of wildcannelloni met paprika. De laatste klinkt als een herfstgerecht.
We switchen naar RISOTTO, het smeuïge gerecht van rijstsoorten uit de Po vlakte. De basisrisotto komt aan bod, een herfstige pompoenrisotto, mollig door de mascarpone. En als je rijst over hebt maak je arrancini, de gefrituurde balletjes van Sicilië. Helaas mis ik de favoriet in Gereons Keuken Thuis, de risotto alla Milanese voor bij een krokant gebakken koteletje.
Het laatste hoofdstuk gaat over GNOCCHI, met algemene tips,  ossenstaartragú of gegratineerd met bladgroente en buffelmozzarella.
Janneke Philippi maakt in dit boek een reis in zestig recepten met drie basis ingrediënten, tarwe, rijst en aardappel. In allerlei smaken en voor zowel het weekend als door de week. Pasta, risotto & gnocchi is een aanrader voor de pasta adept, die nog wat kneepjes van het vak wil leren. Of voor de pasta eter, die bij het zien van de smakelijke fotografie al meteen wil aanvallen.
Pasta, risotto & gnocchi bij Janneke Thuis. (ISBN 9789045209838) is een uitgave van Karakter Uitgevers en kost € 19,95

 

Geef een reactie